NieuwLicht op

Adoptie

Het aantal adopties neemt af, verhalen over problematiek rondom adopties nemen toe. Wat is er aan de hand? Moet Nederland stoppen met internationale adopties?

Adoptie

TV-uitzending 'Moeten we stoppen met adoptie?'

Adoptiemoeder Claire van den Heuvel over de huidige adoptiediscussie

"Feit blijft wel dat je toch een boom in andere grond plant en dat is iets wat je eigenlijk niet zou moeten willen."

PRAAT MEE:

Ritie Veening-Koopman

Wij hebben vier kinderen geadopteerd en twee pleegkinderen. Ieder mensenkind is verschillend door de gaven die God hen heeft gegeven. We hebben al verschillende reizen gemaakt naar land van herkomst. Wat zijn we blij en dankbaar met al onze kids❤️ Wij ervaren in onze adopties de zegen... Volgens ons is het fijner om de steun van een nieuwe familie te mogen ervaren dan op te groeien in een kindertehuis
Reageer op Ritie

Marye Zwiers-Koops

Ik vind het vreselijk om te zien dat de programma's die gemaakt worden over adoptie zo geromantiseerd worden. Ik ben zelf geadopteerd en ik persoonlijk ben geen voorstander van adoptie. Ik zou liever zien dat de kinderen in hun geboorteland een veilige plek kunnen krijgen en kunnen opgroeien in hun eigen cultuur.
Reageer op Marye

Claudia Desmarais-weber

Een adoptie hoort een zegen te zijn voor alle betrokkenen, dus voor zowel ouders, adoptie ouders en het kind. Deze moeilijke keuze zal niet voor niets worden gemaakt. Ik heb dan ook respect voor de ouders die deze verschrikkelijke keuze hebben gemaakt, maar ook voor de adoptie ouders die zo graag een kind willen begeleiden die dit allemaal moet meemaken.
Reageer op Claudia

Lees ook:

Bij duizenden adoptiekinderen uit Sri Lanka lijkt de procedure niet te kloppen

In de jaren tachtig zijn duizenden kinderen geadopteerd uit Sri Lanka. ZEMBLA ontmoet een aantal van hen, die ontdekken dat er van alles rammelt aan hun oorspronkelijke adoptieverhaal en identiteitspapieren. Geboortedata in paspoorten zijn met pen doorgekrast en veranderd, pasfoto’s zijn vervalst. Gegevens van de biologische ouders blijken niet te kloppen.

Lees verder bij Zembla

'Ik ben een weggeefkind'

Vorig jaar zomer publiceerde schrijver en dichter Eke Mannink haar debuutroman ‘Zo stroom ik van je over’, over de gevolgen van een adoptie. Die van haarzelf, welteverstaan. De bedoeling was een punt te zetten achter een lang verhaal, het werd een nieuw begin.

Lees verder bij Trouw

Wat zijn de valkuilen van adoptie?

Adoptie kan een prachtige manier zijn om ouderloze kinderen te helpen. Maar zeker niet iedere adoptie is een succesverhaal. In de politiek worden allerlei voor- en tegenargumenten besproken. Interlandelijke adoptie blijft een beladen onderwerp met vele gezichten. Sommigen pleiten zelfs voor een (gedeeltelijk) verbod. Hoe verloopt een adoptieprocedure en welke ethische dilemma’s spelen een rol?

Lees verder bij NPOFocus