Garmerwolde

In maart 2020 zal de kerk in Garmerwolde de eerste zogenoemde ‘schoolkerk’ van Nederland openen, een initiatief waar verschillende educatieve activiteiten worden ondergebracht. Dit concept is bedacht door Stichting Oude Groninger Kerken, die sinds 2003 eigenaar is van de kerk. Inge Basteleur, van Stichting Oude Groninger Kerken: “Deze kerk wordt een plek waar je terecht kunt om te leren over materiaal en immateriaal erfgoed. Denk aan educatie over kunst, maar ook over verschillende religies.” De kerk is al voor een gedeelte gesloopt, in de 19e eeuw wilden ze de kerk verbouwen maar toen was het geld op. De sporen van deze sloperij zijn nog duidelijk te zien in de muren van het kerkgebouw. Bijzonder aan deze kerk zijn de muurschilderingen die dateren uit de 16e eeuw, en hoogtwaarschijnlijk gemaakt door Nederlands’ schilder Jan van Aken.