Waarom Patrick toch donor werd

15 mei 2018

Patrick Schut heeft zich vanwege zijn geloof jarenlang weloverwogen niet als donor geregistreerd. Een aantal jaar geleden besluit hij om zich tóch als donor te registreren. Waarom hij dat deed lees je hieronder.

Waarom Patrick toch donor werd

“Mijn geloof weerhield me er altijd van om donor te worden. Ik dacht dat ik het misschien wel nodig zou hebben na mijn dood. En dat het een zonde zou zijn als ik me zou registreren,” begint Patrick. Dan gebeurt er iets wat hem extra aan het denken zet: hij wordt opa. “Toen dacht ik: wat als een van mijn kleinkinderen bijvoorbeeld een nier nodig zouden hebben? Zou ik het kind dan laten overlijden, omdat mijn geloof zo sterk is?”

Steeds vaker denkt Patrick erover na om zich toch als donor te registreren. “Het is natuurlijk een proces van jaren. Het is niet dat je ineens wakker wordt en denkt: ik ga even donor worden. En ik heb er veel over gesproken, vooral met mijn vrouw.”

Kantelpunt

“Het echte kantelpunt is het betoog van Britt Dekker, bij De Wereld Draait Door. Zij vertelde dat haar vader niet meer te redden was, maar dat ze wel zes anderen hebben kunnen redden. Ik kreeg een brok in mijn keel. Het was zo puur, zo neutraal. Net het zetje dat ik nodig had.”

Tekst gaat door onder de video

Britt Dekkers vader was donor

Ook wat betreft zijn geloof raakt Patrick overtuigd. “Ik kan me niet voorstellen dat ik gestraft zou worden als ik met mijn lichaam zes levens zou kunnen redden. Jezus heeft ook Zijn lichaam gegeven om anderen te redden. Niet dat ik me op hetzelfde voetstuk als Jezus wil plaatsen natuurlijk, maar waarom zou ik dat dan niet mogen doen?”

Niet over een nacht ijs

Nu hij zelf donor is, pleit Patrick er niet per se voor dat iedereen ook donor moet worden. Hij roept op om vooral zelf goed na te denken over een keuze. “Ga zeker niet over een nacht ijs, maar denk er echt goed over na. Zorg ervoor dat je keuze goed is en laat je niet teveel door anderen leiden. Het moet echt een keuze voor jezelf zijn.”