Vijf tips voor een iets betere wereld

Hoe maak je de wereld een klein beetje mooier? Wat kun jij doen om het in jouw omgeving aangenamer te maken, zonder dat het een druppel op een gloeiende plaat blijft? Laat je inspireren door deze vijf tips van NieuwLicht!

Vijf tips voor een iets betere wereld

1. Gooi minder eten weg

Eén van de grootste verspillingen in Nederland is het weggooien van goed eten. Per jaar gooien we zo'n 40 kilo eten per persoon weg, dat staat gelijk aan zo'n €150. Los van het geld, is het gewoon beter om op te eten wat je al in huis hebt gehaald en gekookt, zodat je weer minder hoeft te kopen. Denk daarom voortaan eens na voor je iets in de prullenbak gooit. Soms kan je best een restje invriezen, of gewoon de volgende dag door de lasagne gooien.

2. Waardeer tweedehands

Dit is een van de leukste en beste dingen die je kan doen voor bijvoorbeeld een duurzamere kledingkast. De vuilnisbelt slinkt, er worden geen nieuwe grondstoffen gebruikt, het kledingstuk heeft een tweede leven en jij hebt een uniek item. En: het is vaak goedkoper dan nieuw. Er zijn zat kledingstukken op de wereld, dus genoeg te kiezen. Geldt ook voor meubels, boeken en hebbedingetjes.

3. Was beter

Was minder, zo koud mogelijk, strijk niet, gebruik duurzaam wasmiddel, hang in de badkamer als je doucht in plaats van naar de stomerij te brengen, neem geen droger maar een waslijn – dit scheelt allemaal geld en vervuiling. Onze nazorg voor onze kleren heeft meer impact op het milieu dan de productie en distributie samen, dus dit maakt echt uit.

4. Eet minder vlees

Met dit advies worden we natuurlijk doodgegooid door de groeiende vegetarische groep Medelanders. Maar waarom eigenlijk? Natuurlijk omdat dieren doden zielig is, maar er zit ook nog een groter plaatje achter. Voedsel voor dieren wordt gemaakt van soja, en dat wordt voor een groot deel verbouwd in delen van Zuid-Amerika. Daarom worden heel wat regenwoud-bomen gekapt, elk jaar meer. Als de vraag naar (met name rund)vlees afneemt, zal de kap van tropische bossen ook minder worden. Bovendien: 1 kilo Nederlands rundvlees eten, staat gelijk aan de CO2 uitstoot van 169 auto-kilometers!

5. Maak je niet boos

De wereld is oneerlijk, vervuild en corrupt. Eén van de onderliggende problemen is het gebrek aan compassie voor andere mensen. Egoïsme, woede, onbegrip en haat leiden tot een minder veilige en mooie wereld. We hoeven natuurlijk niet toe te kijken hoe de wereld achteruit gaat. We zouden beter ons best kunnen doen om te begrijpen waarom mensen, bedrijven en overheden doen wat ze doen. Dat we inzien dat we misschien wel hetzelfde zouden doen in hun schoenen. En dat we vanuit begrip en compassie aan het werk gaan om de wereld in een nieuwe richting te sturen. Iets wat met liefde wordt vormgegeven resulteert ten slotte vaak in een beter eindresultaat. Jij kunt meer liefde toevoegen aan de wereld. Je kunt kleine en grote dingen doen om meer begrip, compassie en bewustzijn te verspreiden.