Vluchtelingen en de joodse gemeenschap – een riskante combinatie

17 juli 2018

Voor wie de Arabische media volgt, zal het niet als een verrassing komen dat antisemitisme welig tiert in het Midden-Oosten. Dankzij organisaties als The Middle East Media Research Institute (MEMRI) zijn deze kanalen tegenwoordig ook te volgen als men de Arabische taal niet beheerst. Deze week kwam dankzij MEMRI bijvoorbeeld naar buiten dat een docent aan een Koeweitse universiteit in een column Joden verantwoordelijk voor “alle corruptie en losbandigheid in de wereld” noemde.

Vluchtelingen en de joodse gemeenschap – een riskante combinatie

Ook halen islamitische geestelijken op televisieaan de lopende band een antisemitische Hadith (uitspraak van profeet Mohammed) aan: “De dag des oordeels zal niet komen totdat de moslims de Joden bestrijden en de Joden zich achter stenen en bomen zullen verschuilen. De stenen en bomen zullen tegen de moslims zeggen: er is een Jood achter mij, kom en dood hem."

Holocaust

Deze Jodenhaat is wijdverspreid binnen de moslimwereld. Er zijn voorbeelden te over, ook buiten de media. Zo maakt ayatollah Ali Khamenei, de geestelijk leider van Iran, er geen geheim van dat hij zich afvraagt of de Holocaust wel echt heeft plaatsgevonden. De Palestijnse president Mahmoud Abbas promoveerde zelfs op een proefschrift waarin hij de omvang van de Holocaust in twijfel trekt. Kortom: hele samenlevingen zijn doortrokken van dit geïnstitutionaliseerd antisemitisme.

Asielzoekers

Het is dan ook begrijpelijk dat verschillende Joodse organisaties eind 2015 hun zorgen uitsprakenover de huisvesting van Syrische en Irakese asielzoekers in het hart van de Joodse gemeenschap in Amstelveen. In een tijd waarin synagogen en Joodse scholen bewaakt moeten worden door zwaarbewapende marechaussee, juist vanwege een terreurdreiging uit overwegend islamitische landen, vonden zij het onverstandig om asielzoekers op te vangen in de buurt van Joodse doelen. Afgelopen december werd het gelijk van de Joodse organisaties pijnlijk duidelijk.

Restaurant-ramen

Syriër Saleh A. (29) sloeg in een antisemitische aanval alle ruiten van koosjer restaurant HaCarmel kapot, om vervolgens al “Allahu akbar” roepend de voordeur in te trappen. Eenmaal binnen pakte A. de Israëlische vlag van het restaurant – naar eigen zeggen wilde hij deze in brand steken – en rende weg. De politie overmande hem echter direct. Afgelopen woensdag stond de Syriër terecht. Ik was aanwezig bij de rechtszaak, waar het Openbaar Ministerie 52 dagen celstraf, een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een locatieverbod eiste. 

Ellende voor Saleh

Dat Saleh A. als Palestijns-Syrische vluchteling uit Yarmouk vreselijke dingen heeft meegemaakt, staat buiten kijf. Tijdens de rechtszaak kwam aan het licht hoe hij zich moest verdedigen tegen ISIS en Al-Nusra in Syrië, hij zijn vader, broer en dochtertje verloor en hoe het bootje waarmee hij naar Europa vluchtte onderweg kapseisde. Bovendien bleek uit onderzoek dat A. een IQ van 66 heeft (een verstandelijke beperking). Dat maakt de ernst en impact van de antisemitische aanval er echter niet minder op.

‘Niet bij het raam graag’

De Joodse gemeenschap, die al jarenlang iedere dag gebukt gaat onder de angst voor terreuraanslagen, leeft sinds deze gebeurtenis nog meer in angst. Zelfs nu nog vragen gasten die bij HaCarmel reserveren expliciet om een tafel uit de buurt van het raam, zo bleek woensdag uit de getuigenis van eigenaar Daniël Bar-On. Dat de dader om de hoek bij het restaurant woonde, maakte de angst voor nieuwe incidenten nog reëler. Saleh A. is nu gestraft – hoewel de rechtbank zes weken cel genoeg vond – en mag niet meer in de buurt van HaCarmel en andere Joodse bedrijven in Buitenveldert komen.

Compassie?

Deze zaak van Saleh A. is geen uniek incident: ook in andere Europese landen zijn gevallen bekend van antisemitische aanvallen door asielzoekers. Hoewel we compassie moeten hebben met hen die huis en haard moesten achterlaten om te vluchten voor oorlogsgeweld, kunnen we onze ogen niet sluiten voor de antisemitische indoctrinatie in landen als Syrië. Ik vraag mij af: zouden Jeroen Pauw en Natascha van Weezel, die in 2015 de zorgen vanuit de Joodse gemeenschap afdeden als NIMBY-gedrag(not in my backyard), er nu nog steeds zo over denken?

Hidde van Koningsveld, voorzitter CIDI-jongeren.