Zo neem je jouw duurzame levensstijl mee op vakantie

Martine Vonk, (44) milieudeskundige, probeert zo duurzaam mogelijk te leven. In haar studententijd gaat ze steeds meer inzien hoe belangrijk de consumptiemaatschappij is, maar ook op welke manier je duurzaam kunt leven.

Zo neem je jouw duurzame levensstijl mee op vakantie

Martine woont in een ecowijk met 36 andere huishoudens. De binnentuin wordt gezamenlijk gedeeld. Ook wekt ze haar eigen energie op met zonnepanelen: “Als ik ergens heen moet, reis ik veel met de trein of ik pak de fiets. We kopen duurzaam of lokaal eten in, maar ook tweedehands of herbruikbare meubels. Bijna al onze producten, zoals schoonmaakmiddelen en shampoo zijn ecologisch. Voor alles is wel een duurzaam alternatief te vinden.” Martine let er bewust op welke producten ze koopt en wat het milieueffect daarvan is: “Dat lukt helaas niet altijd voor de volle honderd procent, maar waar dat kan probeer ik dat wel. Puurdere producten zijn een genot om te eten. Zeker nu er duurzame producten zijn in de supermarkt, is het een kleine moeite om die te kopen.

Op vakantie

Volgens Martine is het gemak dat mensen vliegen de afgelopen jaren toegenomen: “Ik vind dat we daar belasting over moeten betalen. Het is toch vreemd dat alle benzine belasting kent, behalve kerosine? Het legt een grote druk op de maatschappij. De vervuiler moet wat mij betreft betalen, ook in dit geval. Mensen zijn wel kritisch op hun leefstijl thuis, maar als ze op vakantie gaan lijkt het soms weg te vallen. Ze kiezen vaak voor gemaksvoedsel zoals eten uit blikjes en pakjes. Dat heeft mij enorm verbaasd. Sommige mensen gaan even een weekendje naar Istanbul of een weekje naar Peru. Ik heb zelf ook gevlogen, maar als het niet gekoppeld is aan werk of familiebezoek, krijg ik dat niet rond.”

Met haar gezin gaat Martine deze zomer naar Frankrijk: “Het is een heel eind rijden met de auto en dat is zeker niet schoon. Het enige wat ik daaraan kan doen is het compenseren met bomen planten. Dat doen we wel, maar vind ik altijd een beetje afkopen. Het liefst zouden wij een elektrische auto hebben, alleen kunnen we die nu nog niet betalen. In Frankrijk kamperen we heel basic. We zitten vlakbij zee en wandelen veel. Duurzaam op vakantie hoort bij mij. We eten hetzelfde als thuis en waar ik kom probeer ik biologische producten te kopen. Er verandert niet veel aan ons dagelijks leven.”

Martine vindt naar Frankrijk rijden al ver genoeg: “Als je dan verder op vakantie wilt kom je al snel bij een vliegtuig. Over vliegen voel ik mij schuldig, maar als ik vlieg dan koppel ik dat aan een bezoek aan vrienden of familie. Puur voor de ontspanning zoveel druk op de co2 leggen is niet oké. Dan laat ik een hele grote voetafdruk achter voor een ander puur voor mijn eigen plezier. Dat vind ik moeilijk te rijmen.  We proberen overal rekening mee te houden. Ter plekke rijden we over het algemeen niet zoveel. We zitten op plekken en vandaaruit doen we lokale uitstapjes. Vorig jaar hebben we gevlogen voor vriendenbezoek, maar dat is echt luxe en daar teer ik een tijdje op, daarna zoek ik weer een bestemming dichterbij huis. We kijken dan of het een duurzame accommodatie is. Onze volgende vakantiereis reizen we met de trein.”

Tips voor een duurzame vakantie

Martine: “Bij een hotel krijg je vaak je handdoeken verpakt in plastic. Je hoeft niet elke dag je handdoek te verversen en je kunt jezelf er makkelijk twee keer mee afdrogen. Ook kan je wegwerpverpakkingen voorkomen door vers fruit en groente te kopen. Het kost misschien wat meer moeite, maar dan heb je ook wat.”