'Als mensen zijn vreemdgegaan, is het bijna altijd virtueel begonnen'

Explainer: relatietherapeut Cocky Drost over sexting

Voor NieuwLicht schreef de christelijke relatietherapeut Cocky Drost een blog over sexting. Wat is ervoor en wat is ertegen? "Het lijkt erop dat sexting een nieuwe vorm van seks is. Wel de lusten, niet de lasten, dat idee. Het klinkt als iets wat voor het grijpen ligt, een gemakkelijke manier om elkaar op te geilen – al dan niet met een happy end – zonder dat het daadwerkelijk lichamelijk wordt."

'Als mensen zijn vreemdgegaan, is het bijna altijd virtueel begonnen'

Goed, dit is heel erg, maar ik moest echt even googelen om uit te vogelen wat sexting nou eigenlijk precies is. Het is een samenvoegsel van ‘sex’ en ‘texting’, dat begreep ik nog wel. Je stuurt spannende, seksuele berichtjes naar iemand, vaak met een weinig verhullende foto en hebt dan op een soort virtuele manier seks met iemand.

Het lijkt erop dat sexting een nieuwe vorm van seks is. Wel de lusten, niet de lasten, dat idee. Het klinkt als iets wat voor het grijpen ligt, een gemakkelijke manier om elkaar om elkaar op te geilen – al dan niet met een happy end – zonder dat het daadwerkelijk lichamelijk wordt.

De politie riep onlangs op om vooral te stoppen met het sturen van naaktfoto’s. Dat aspect van sexting is niet geheel onschuldig en zonder gevaren: je foto’s kunnen zomaar een eigen, ongewenst leven gaan leiden in de virtuele werkelijkheid.

Sexting is een toegankelijke vorm van seks. Het speelt zich af in een virtuele wereld. Het is iets wat je wel een kortstondig genotsgevoel verschaft, maar wat je verder op afstand kunt houden. Iets wat eigenlijk weinig te maken heeft met seks als manier om de liefde tussen twee geliefden te vieren.

Refo-jongeren en sexting

Het verbaasde mij dan ook dat juist refo-jongeren vaker aan sexting doen dan seculiere jongeren, zoals blijkt uit het onderzoek ‘Jongeren en online veiligheid’, dat werd uitgevoerd in opdracht van internetprovider Kliksafe.

Iets wat hier volgens mij een grote rol in speelt, is de onwetendheid. Volgens het onderzoek wordt er door de groep refo-jongeren minder over online risico’s gepraat met de ouders. Terwijl juist dát volgens het onderzoek risicoverlagend werkt. Wellicht realiseren veel ouders van refo-jongeren zich te weinig dat ook hún kinderen gewone mensen zijn, met gewone seksuele gevoelens en rondgierende hormonen – en dus gewoon vatbaar voor de verleidingen van sexting.

Daarnaast is het voor refo-jongeren gewoonweg lastig is om er met hun ouders over te praten. Juist omdat ze zich meer dan seculiere jongeren schuldig of zondig kunnen voelen over sexting. Dat is iets wat ik in mijn praktijk – midden op de biblebelt – namelijk vaker tegenkom: de schaamte en het schuldgevoel. Als je al van jongs af aan hoort dat seks alleen in het huwelijk thuishoort, dan is het niet vreemd dat je niet heel gemakkelijk met je ouders over seks praat. Laat staan over sexting.

Maar iets anders wat mij te binnen schoot, is dat het misschien wel komt doordat veel refo-jongeren bewust wachten met seks (of in elk geval met geslachtsgemeenschap) tot ze getrouwd zijn. Sexting is dan een soort veilig alternatief, waar je niet zwanger van kunt raken (ik hoorde dit onlangs serieus iemand zeggen).

Schaduwkant

Dat grijze gebied tussen de virtuele werkelijkheid en de werkelijke werkelijkheid, is een schaduwkant van het sexting-gebeuren. Je kunt, zonder dat je het doorhebt, gemakkelijk een grens overgaan. Als mensen zijn vreemdgegaan, is het bijna altijd virtueel begonnen.

En daarbij: sexting doet wat met je, zelfs al is het virtueel. Het kan verslavend werken door het fijne gevoel van geluk dat je ervaart door alle endorfines en dopamines die er vrijkomen.

Bij sexting vervaagt het onderscheid tussen wat echt is en wat niet echt is. Het trekt seks en erotiek los van de veiligheid van een relatie. Want als seks iets is wat te allen tijde binnen handbereik is, valt het niet mee om in het echt échte verbindingen aan te gaan met échte mensen die van je houden om wie je écht bent.

Virtueel voorspel

Overigens ben ik helemaal voor virtueel flirten. Of virtueel verleiden. Of virtueel voorspel. Klinkt sowieso veel beter dan sexting. Maar om het zowel emotioneel als virtueel veilig te houden kun je het het beste toepassen binnen de veiligheid van een relatie van liefde en trouw.

En zonder plaatjes. Dat ook.

Bekijk de tv-uitzending van NieuwLicht over sexting: