'Vaccineren leuk? Nee. Noodzakelijk? Ja!'

26 oktober 2018

Geen moment heeft hij getwijfeld of hij de kleine Noah moest laten inenten. Volgens Sytze is het goed om kritisch te denken, maar ook om te erkennen dat anderen van sommige dingen nu eenmaal meer verstand hebben… Lees hier zijn column!

'Vaccineren leuk? Nee. Noodzakelijk? Ja!'

Ik heb nooit getwijfeld over het laten vaccineren van mijn kind. Natuurlijk doe je dat. Je wilt toch dat je kind gezond is en (bijna) geen risico loopt op gevaarlijke ziekten? Zelf ga ik ook naar de huisarts als ik iets niet vertrouw, neem ik genoeg groenten en fruit om te voorkomen dat mijn weerstand lager wordt en probeer ik op allerlei manieren zo gezond en fit mogelijk te blijven. Toen ik tien jaar geleden naar Nigeria ging liet ik me uiteraard tegen alle mogelijke risico’s inenten, en omdat Noah mijn kostbaarste ‘bezit’ is wil ik ook voor hem de risico’s zo klein mogelijk houden. Daarnaast ga ik er, goed van vertrouwen als ik ben, ook van uit dat de overheid het goed met ons voor heeft.

Talloze onderzoeken

Van godsdienstige bezwaren heb ik nooit iets begrepen en van hoogopgeleide ouders die niet inenten op basis van Facebookfakenews en uitspraken van hippe bakfietsmoeders op allerlei vage internetfora krijg ik zelf uitslag en jeuk. Kritisch denken is nooit verkeerd, maar van sommige dingen hebben anderen nu eenmaal meer verstand. Er zijn inmiddels talloze onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat dankzij vaccinaties bepaalde ziektes zelfs bijna verdwenen zijn..
Dus ook deze week gingen we weer naar het consultatiebureau voor een check-up en de herhalingsinentingen voor DKTP-Hib-HepB en Pneu. Vind ik het leuk? Nee. Vind ik het noodzakelijk? Ja! Niet alleen voor mijn eigen kind, maar ook voor andere kinderen.

Stuk fruit

Het moment is daar: de spuit wordt klaargelegd. De naald verdwijnt in zijn huid en hij is niet de enige bij wie dat pijn doet. Ook ik voel pijn in mijn lijf. Zo sneu als zijn lieve koppie betrekt en hij van schrik en pijn huilt. Maar bij dat moment helpt het om te denken hoeveel pijn hij zou kunnen hebben als we hem niet lieten inenten.

Het enige dat nog fijn zou zijn is als er een andere manier te vinden is waarop het vaccin het lichaam ingaat. Dat het niet met zo’n nare naald hoeft maar in een lekker koekje verwerkt zit of in een stuk fruit.