Laten we weerbaarder worden

In deze column schrijft Tijs van den Brink dat hij een oplossing heeft voor heel veel problemen in het leven: weerbaarheid. 'Als we vrouwen, homo’s, christenen, moslims, mensen met een migratie achtergrond en andere minderheden een beetje weerbaarder maken, hebben we een heleboel problemen opgelost'

Laten we weerbaarder worden

Stel bijvoorbeeld dat u bij het lezen van de inleiding boos riep: ‘Hoezo noemt Tijs van den Brink vrouwen een minderheid?’, dan zou u, als u weerbaar was, denken: ‘Ach, laat die jongen, hij weet niet beter’.

De afgelopen weken voerden we in Dit is de Dag diverse gesprekken die we niet hadden hoeven voeren als we met z’n allen wat weerbaarder waren. We discussieerden bijvoorbeeld over de uitlatingen van Johan Derksen. Die zei dat homo’s niet zo moeilijk moeten doen over uit de kast komen. Nederland was te klein. Terwijl we ook hadden kunnen zeggen: ‘Ach, dat is Johan Derksen, laat hem nou…’

Zwarte Piet

We wonden ons natuurlijk met z’n allen op over de kleur van (Zwarte) Piet. Moest hij zwart blijven of juist  niet? Sommigen zeiden: ‘Hij moet per se zwart blijven, anders gaat onze cultuur eraan!’ Hij moet juist absoluut niet zwart blijven, zeiden anderen, want mensen met een migratie-achtergrond worden vaak uitgescholden voor Zwarte Piet. Als we weerbaar waren met z’n allen zouden we zeggen: ‘Hè! Relax! Onze cultuur valt heus niet zomaar om hoor!’ Of: ‘Hè, wat een flauwe grap zeg over Zwarte Piet, je kunt echt beter!’.

Seksisme

Seksisme, ook zoiets. Er ontstond onlangs ophef over seksisme in de sport, nadat een DJ aan de wereldvoetbalster van het jaar had gevraagd, of zij met hem wilde twerken (dat is een seksuele suggestieve manier van dansen). Grote schande dat verzoek van die DJ, riepen velen. Seksisme! Terwijl de voetbalster in kwestie perfect reageerde: ze keek de DJ een beetje vuil aan, zei ‘nee’ en liep weg. Zo doe je dat.

Begrijp me goed: het is niet leuk als ze lichtvaardig over iets heftigs als een coming-out praten, het is niet leuk als je het gevoel hebt dat ze je cultuur kapot maken of als je het gevoel hebt dat je racistisch wordt bejegend, het is niet ok als mannen makkelijke vrouwengrappen maken.

Maar hé! Als je weerbaar bent, dan kun je dat hebben. Dan ben je veel sterker dan dat.

Hup! Met z’n allen op weerbaarheidstraining!