Een kwart van alle studenten heeft last van burn-out klachten

Laura (29) vertelt over haar eigen burn-out

Maar liefst een kwart van alle studenten in Nederland heeft last van burn-outklachten. Een kwart, dat is een schrikbarend aantal. Tegelijk zijn het maar cijfers. Journalist Laura Hofenk (29) laat zien wat rauwe werkelijkheid haar eigen eigen burn-out is. Ook, zo zegt zij, 'omdat verhalen zoveel meer duidelijk maken dan statistieken alleen'.

Een kwart van alle studenten heeft last van burn-out klachten

Aanleiding

Ik werkte als crossmediaal redacteur bij Dag6. Een fantastisch journalistiek platform, gerund door jonge, getalenteerde mensen. Omdat ik zelf doelgroep was van ons medium mocht ik schrijven over wat ik maar wilde. Ik genoot van elke werkdag en van elk artikel dat ik publiceerde. Tot het misging. Ik wilde in de kerstvakantie doorwerken, maar besloot last minute toch maar een paar dagen vrij te nemen. Ik kwam niet meer terug.
“Je hebt alle verschijnselen van een burn-out”, concludeerde mijn psycholoog.

Emotionele uitputting

Zat ik dan. Begin dertig, net lekker op dreef in mijn journalistieke carrière, en plotsklaps tot niets meer in staat. ‘Emotionele uitputting’ is de term die het CBS gebruikt in haar onderzoek naar burn-out. Die term dekt wat mij betreft maar amper de lading. Ik huilde soms dagenlang, kwam mijn eigen stad niet meer uit en leefde voornamelijk op alles wat begint met een P (pizza, pasta en prei. Dat laatste in de voorverpakte versie. Want koken was een crime). Ik was gewend vijf keer per week te sporten, maar verdroeg de prikkels van muziek en medesporters ineens niet meer. Mijn hoofd vertoonde kuren en elke opgave leek te zwaar. Of het nu ging om een was draaien of rekeningen betalen.

Studenten

Helaas ontspringt ook de generatie onder mij de dans niet. Vanuit het onderwijs klinken steeds meer geluiden over mentale druk en psychische klachten bij leerlingen en studenten. De prestatiedruk is hoog en jongeren moeten extreme veerkracht tonen. Een veranderende maatschappij en overheidskeuzes op gebied van zorg, welzijn en onderwijs lijken hierin een belangrijke rol te spelen.
Het verbaast mij helemaal niet dat jongeren bij bosjes omvallen. Het studentenleven heeft absoluut leuke aspecten, maar het is tegelijk een intensieve periode waarin je je ontwikkelt als mens, je eigen grenzen tegenkomt en moet strijden voor je eigen geluk.

En wat mij betreft zit daar de crux. Het leven moet leuk zijn. En dat moet jij zelf creëren. Tegenslag is iets dat je koste wat kost moet zien te voorkomen. Door te focussen op je eigen lichaam en gezondheid, op vrienden, studie en je toekomst als professional moet je het zelf maar zien te bereiken, dat geluk. Veel jongeren hebben geen community die hen leert hoe te leven. We kijken vooral oppervlakkig naar anderen en zien daarin onze eigen gebreken weerspiegeld. Het leven moet leuk zijn. Jongeren ervaren FOMO (Fear Of Missing Out) en lopen zichzelf consequent voorbij. En dan houdt het een keer op.

Zelfdoding

Bij één op de vijf studenten is zelfs het risico op zelfdoding aanwezig. Dit is zo mogelijk nog schokkender informatie. Wanneer het leven aan je voeten ligt, hoort de gedachte aan de dood heel ver weg te zijn. Er moet iets veranderen in onze kijk op de wereld. Ik hoop dat de discussie over dit onderwerp daar iets aan bijdraagt.

PS. Het feit dat ik dit stuk kan typen is een goed teken. Aan elke burn-out komt een eind. Misschien ben je erna nooit meer wie je gewend was te zijn. En dat is waarschijnlijk maar goed ook. Kamp jij met burn-outklachten? Houd dan hoop, het wordt beter!

Prestatiedruk

• 68,9% van de studenten geeft aan dat zij vaak tot zeer vaak de druk om te presteren ervaren.
• In de meting van 2016 was dit 62%.
• 60,3% van de studenten ervaart dat de druk om te presteren is toegenomen