'Waarom ik mijn naam laat staan onder de Nashville verklaring'

Philip Nunn over de Nashville verklaring

Toen ik een paar dagen geleden zoveel negatieve reacties over de Nashvilleverklaring langs zag komen dacht ik dat ik me had vergist toen ik maanden geleden vroeg om mijn naam ook onder de conceptverklaring te zetten. Had ik het niet goed gelezen? Hebben ze het veranderd? Ik was het ook eens met veel van de onrust en kritiek! En tóch heb ik gekozen om mijn naam eronder te laten staan.

'Waarom ik mijn naam laat staan onder de Nashville verklaring'

Genezing?

Ik vind het echt jammer dat er vanwege het oud-Nederlandse en religieuze taalgebruik van de Nashvilleverklaring bepaalde misverstanden over het document zijn ontstaan. Dat homo-zijn ‘genezen’ kan worden, bijvoorbeeld. Ik zie een groeiende beweging binnen de LHBT-gemeenschap die achter fluidgender staan: dat je seksuele beleving kan veranderen in de loop van de tijd – in de ene richting en dan weer in een andere – en dat men dat moet erkennen en respecteren. Anderen binnen de LHBT-gemeenschap zijn er van overtuigd dat je met een bepaalde seksuele gerichtheid geboren bent en dat niemand dat kan of mag proberen te veranderen. Dat verschil van mening is ook in de christelijke gemeenschap aanwezig. Het is belangrijk op te merken dat de Verklaring daar geen standpunt over inneemt.

Gewone taal

Misschien is de reden waarom voor dit oude religieuze taalgebruik in de Verklaring is gekozen, dat de Verklaring in eerste instantie is gericht tot kerkleiders. Deze personen zijn door God geroepen om Zijn goede en betrouwbare woorden aan de mens door te geven – ook als ze soms tegen een culturele manier van denken ingaan. Ik lees in de Verklaring een poging om een duidelijk visie op Gods waarheid uit te spreken met liefde en respect - voor God, voor Zijn woord en voor de mens. Het is bedoeld om een alternatief te bieden voor de huidige gender-ideologie die meer en meer dominant en intolerant wordt in onze samenleving. Heb je de Nashvilleverklaring al gelezen? Als bijlage vind je een korte versie van de 14 artikelen in gewone taal - met toelichting en een samenvatting. Zo lees ik de Verklaring. Daarom blijft mijn naam onder het document.
Ik kan goed begrijpen dat niet iedereen het eens zal zijn met deze ‘manier van de wereld zien’. Dat kan natuurlijk. En ik wil mensen die anders denken ook respecteren. De Verklaring moet niet gebruikt worden om mensen onder druk te zetten, maar wel als een serieuze bijdrage aan de lopende gesprekken. Dat deze beschrijving onrust en soms ook pijn bij sommigen veroorzaakt is onvermijdelijk – het is onderdeel van elke serieuze discussie.

'En jij dan?'

Ik ben een statisticus en geen theoloog. Ik heb nog nooit SGP gestemd. Ik heb ook nog nooit een zwart pak gehad. Maar ik heb wel respect voor deze mensen die de moeite genomen hebben om de Verklaring onder de aandacht van het Nederlandse christelijke publiek te brengen. Ik merk dat sommige leiders van de charismatische christelijke kant in de VS ook een duidelijk Bijbels alternatief proberen te bieden aan de huidige gender-ideologie, zoals de bekende spreker (ook hier in Nederland) Kris Vallotton van Bethel Church in California, met zijn boek en site ‘Moral Revolution’. Drie Britse Anglicaanse voorgangers die homogevoelens hebben doen hetzelfde met hun ‘Livingout.com’ site. Ik hoop dat zulke initiatieven net zoals de Nashvilleverklaring (die niet perfect is) leiders in de evangelische, reformatorische, charismatische en pinkstergedeelten van de brede christelijke familie in Nederland zullen bemoedigen om, met liefde en respect, Gods visie op het huwelijk en seksualiteit te blijven uitdragen.

Als iemand de Nashvilleverklaring gebruikt om zijn homohaat te rechtvaardigen of promoten: ‘shame on you!’ Dat is zeker ook zonde tegen God en tegen onze medemens, waarvan je je zou moeten bekeren.

Philip Nunn is oudste in de Vergadering van Gelovigen in Eindhoven. Ook schreef hij een aantal jaren geleden het boek ‘Homoseksualiteit – Bijbels-pastorale overwegingen in de 21ste eeuw’. Hij is betrokken bij de website www.vernieuwd.com