Nienke Westerbeek over het vieren van fouten op je werk

21 februari 2019

In onze rubriek ‘De Schijnwerper’ vragen we bekende christenen hun licht te laten schijnen over een thema dat hen na aan het hart gaat. Deze week vertelt Nienke Westerbeek waarom het goed is je fouten te delen! Nienke is directeur van ontwikkelingsorganisatie Compassion Nederland en was voorheen hoofdredacteur van Eva.

Nienke Westerbeek over het vieren van fouten op je werk

Bij ons in de organisatie kun je de Heroic Failure Award in ontvangst nemen. Die hebben we in het leven geroepen nadat we ontdekten dat innovatieve organisaties belang hebben bij een veilige cultuur. Logisch wel, want als je fouten mag maken, krijg je ook de kans om ervan te leren.

Wij willen graag een creatieve en innovatieve organisatie zijn, omdat we alles uit de kast willen halen om zoveel mogelijk kinderen een hoopvolle toekomst te geven. Daarbij is het leuk om te werken bij een club waar het bruist en gebeurt.

Gefronste wenkbrauwen

De eerste keer dat we de Heroic Failure Award uitreikten aan twee collega’s betrof dat een filmpje dat tijdens het maken heel grappig en goed leek, maar bij het vertonen aan collega’s gefronste wenkbrauwen opriep. Het sloeg de plank behoorlijk mis. Tijd en geld geïnvesteerd en dan niet nuttig gebruiken… dat is jammer. Normaal gesproken baal je een dag en schuif je het ergens diep in een la. Maar wij wilden het juist in het licht brengen en ontdekken wat we ervan konden leren. De betreffende collega’s kregen applaus voor hun moed om het met ons te delen en een bierpakketje.

Loslaten

De tweede keer vonden we als MT dat je moet doen wat je zegt en hebben we de prijs zelf in ontvangst genomen. We hadden een mooi voorbeeld van onze collega’s uit de UK overgenomen en daar flink budget in geïnvesteerd. We waren ervan overtuigd dat het net als in Engeland veel nieuwe sponsors zou opleveren. Het tegendeel bleek waar. Een tijdje probeerden we nog aan onszelf uit te leggen dat het helemaal niet zo’n slechte keuze was geweest. Maar op een gegeven moment moesten we echt erkennen dat het gewoon niet goed gelukt was en dat we hier lessen uit moesten halen om het een volgende keer niet opnieuw te doen. Deze inzichten deelden we met de hele organisatie en dat leverde niet alleen vertrouwen op, maar ook de ruimte voor collega’s om ons en elkaar aan de geleerde lessen te herinneren als er weer zo’n soort voorstel wordt gedaan. Leerzaam.

Kleine fouten op je werk vieren

In dagelijks leven zijn er heel veel kleine fouten te vieren waar veel van geleerd kan worden. Als dat kan zorgt dat voor een veel betere cultuur dan de zoektocht naar ‘wie heeft dat gedaan en waar is het fout gegaan?’. Daarom heb ik de collega’s uitgedaagd met regelmaat zo iets in het eigen team te delen terwijl je op tompoezen trakteert. Want wie binnenkomt met een doos tompoezen en zegt: ‘Ik heb weer iets geleerd, willen jullie het horen onder het genot van een bak koffie en een tompoes?’ heeft natuurlijk bij voorbaat de credits van z’n team en voor de persoon zelf is het stukken makkelijker om het in te brengen. 

Cultuur bouwen

Ik gun elk bedrijf en elke organisatie zo’n cultuur. En elk gezin eigenlijk ook. Dus waarom introduceer je niet per volgende week een tompoes/appeltaart/biologische-kruidkoek-moment op de plaats waar jij bent en waar je aan cultuur mag bouwen?