Consequent drammen

Een column van Eline Kuijper

Wat moeten we denken van al die klimaatdrammers bij de klimaatmars die vlees eten en zélfs plastic wegwerpponcho's dragen? Volstrekt ongeloofwaardig vinden de klimaatontkenners. Volstrekt geloofwaardig vindt journalist Eline Kuijper, want in die stromende regen begon juist de verandering.

Consequent drammen

Het is maar goed dat het zulk hondenweer was tijdens de klimaatmars. Want als het zo vroeg in het seizoen een aangename 20 graden is, dan mag je daar als zuivere klimaatdrammer eigenlijk niet blij mee zijn. Lastig, want als de zon schijnt in maart is het verrekte ingewikkeld om niet te genieten. Zie die glimlach maar eens van je gezicht te poetsen als je met dertigduizend man in het zonnetje door Amsterdam loopt. Je hoort de klimaatontkenners al honen: zie je wel, er is niets mis met een beetje opwarming. Nee, het is maar goed, die regen.

Grove zonde

De klimaatmars is sowieso een kwestie van op eieren lopen. Wee degene die opkomt voor het behoud van de aarde en tegelijkertijd het gore lef heeft een plastic wegwerpponcho aan te trekken. Volstrekt ongeloofwaardig. Wie niet met de trein is gekomen kan maar beter direct rechtsomkeert maken. De klimaatspijbelende scholieren die naast het Malieveld een lekkere burger gingen eten, hebben dat aan den lijve ondervonden. De klimaatontkenners riepen schande. Hoe durf je anderen op hun gedrag aan te spreken als je zelf zo’n grove zonde begaat als het eten van een stuk vlees?

Megavervuilers

Grappig hoe de ontkenners met die kritiek de drammers zonder het te weten gelijk gaven. Veel klimaatweigeraars gebruiken namelijk de schaalgrootte van het probleem als excuus. Zolang megavervuilers als China, India en Rusland CO2 blijven uitstoten als een stel kettingrokende cowboys, lijkt het weinig zin te hebben om onze kolencentrales te sluiten. Dat klinkt logisch. Maar we kunnen moeilijk die cowboys op hun rookverslaving aanspreken als we ondertussen zelf nog flink zitten te paffen. Bovendien zijn die grote vervuilers net zo gehaaid als de mensen die de klimaatspijbelende scholieren verboden een hamburger te eten. Als jij niet stopt, dan ik ook niet.

De consument

Een drogreden van jewelste natuurlijk. Als de ander vlees eet, wordt jouw hamburger niet minder vervuilend. Een klimaatdrammer in een plastic poncho is misschien niet erg consequent, maar dat ontneemt hem niet zijn recht van spreken. Hij wil immers dat de overheid maatregelen neemt. Juist omdat je van de consument niet kunt vragen om altijd de groenste keuze te maken. De consument bestaat namelijk niet. De consument, dat zijn een heleboel mensen. Mensen zoals jij en ik. Die droog willen blijven als het regent. Die genieten als het 20 graden is in maart. Die soms de verleiding niet kunnen weerstaan die hamburger te eten. Die geholpen zouden zijn met een vleestaks. En als we toch bezig zijn, dan ook direct met een verbod op plastic poncho’s.