Gaat Edith (12) de nieuwe postergirl voor het aardbevingsprobleem worden?

Edith Holscher uit Harkstede is nog maar 12 jaar, maar schroomt niet om handen te schudden met de grote beslissers in het gasdossier: Premier Rutte en minister van Economische Zaken Eric Wiebes. Ook heeft ze inmiddels al tegen de tien toezeggingen van Haagse politici om op 24 mei haar zelfgeschreven musical in het Groningse Hoogezand te komen bekijken. Een opvoering om aandacht te vragen voor het kind in de aardbevingsproblematiek. ‘Naar een kind moeten ze wel luisteren’, denkt Edith. Geen gekke gedachte als je bedenkt dat het Zweedse klimaatmeisje Greta Thunberg (16) met haar spijbelactie de urgentie voor het klimaatprobleem flink heeft weten aan te zwengelen.

Gaat Edith (12) de nieuwe postergirl voor het aardbevingsprobleem worden?

Edith Holscher uit Harkstede is nog maar 12 jaar, maar schroomt niet om handen te schudden met de grote beslissers in het gasdossier: Premier Rutte en minister van Economische Zaken Eric Wiebes. Ook heeft ze inmiddels al tegen de tien toezeggingen van Haagse politici om op 24 mei haar zelfgeschreven musical in het Groningse Hoogezand te komen bekijken. Een opvoering om aandacht te vragen voor het kind in de aardbevingsproblematiek. ‘Naar een kind moeten ze wel luisteren’, denkt Edith. Geen gekke gedachte als je bedenkt dat het Zweedse klimaatmeisje Greta Thunberg (16) met haar spijbelactie de urgentie voor het klimaatprobleem flink heeft weten aan te zwengelen. 

Boos op Den Haag

Twee jaar geleden begon ze zich zorgen te maken. ‘Ik was zo boos over wat de mensen in Den Haag deden. Ik vind het niet ok dat ze mensen hun huis stuk maken en het dan ook nog eens niet vergoeden.’ Haar moeder nam Edith haar zorgen serieus en regelde een gesprek hierover met de Kinderombudsvrouw. ‘Ze was heel aardig en ze heeft naar me geluisterd’. Maar toen Edith haar moeder dit jaar tijdens een rit naar school vroeg of het nu allemaal opgelost was, kon haar moeder haar alleen maar antwoorden met een teleurstellend ‘nee’. Edith raakte zo overstuur van dit bericht, dat haar moeder besloot dat het tijd werd voor iets anders. Een brief sturen aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vond Edith geen bemoedigende optie. ‘Een brief kunnen ze weggooien’. Een toneelstuk schrijven – een van haar hobby’s – daar zag ze wel iets in. ‘Tijdens een toneelstuk is het onbeleefd om weg te lopen.’ lacht Edith. 

Brief aan de NAM

Samen met haar zus, haar broer, een nichtje en wat vrienden oefent ze elke vrijdag 1,5 uur aan het stuk dat ‘Een brief aan de NAM’ gaat heten. De inhoud is nog geheim, maar centraal staat de belevingswereld van de kinderen in het aardbevingsgebied. Karin Holscher: ‘Mijn dochter weet het goed te verwoorden, maar er zijn veel kinderen die al jaren van alles horen over de problemen, maar er niet over praten en hun angsten hierover wegstoppen. Dit blijkt ook uit een onderzoek van de Kinderombudsvrouw uit 2017.’ Het idee van Edith lijkt een gouden greep voor deze onbesproken gevoelens. Er wordt nu zelfs naar haar voorbeeld een doe-het-zelf-pakket ontwikkeld voor andere scholen om hun leerlingen te leren ook een toneelstuk te maken om zo de onbesproken gevoelens bespreekbaar te maken. 

Kamerdebat

Edith vangt nu twee vliegen in één klap: ze geeft de kinderen in haar provincie een stem en ze krijgt aandacht voor de problemen. De aspiraties voor het toneelstuk zijn door Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP) hoog opgenomen. Tijdens een Kamerdebat heeft ze haar collega’s benadrukt om naar Edith te komen luisteren. ‘Vanaf dat moment is het balletje echt gaan rollen’, vertelt Ediths moeder. ‘Naast de tien toezeggingen van Haagse politici, zijn ook alle burgemeesters en wethouders van de aardbevingsgemeenten van de partij. Inmiddels hebben we zelfs twee voorstellingen in de planning om alle genodigden en geïnteresseerde inwoners in het aardbevingsgebied een stoel te kunnen bieden.’  

Kinderen spreken vanuit hun hart

Maar hoe oprecht zal deze aandacht van onze Haagse politici zijn? Zal een bezoek aan een toneelvoorstelling van een kind niet vooral een veilige en makkelijke keuze zijn voor een politicus om te laten zien dat er aandacht is voor zaak? Karin Holscher: ‘Ik merk dat iedereen die wij in Den Haag gesproken hebben persoonlijk kennis heeft gemaakt met getroffen mensen in het aardbevingsgebied. Ze hebben heel goed door wat hier speelt en ik geloof dat ze oprecht zijn als ze naar ons luisteren en het beste met ons voor hebben. Toch lijkt het of ze niet écht luisteren. Het lijkt het ene oor in te gaan en het andere oor uit. Maar ik ben ervan overtuigd, dat op het moment dat er een kind met zo’n oprechte boodschap komt – dat hebben we gezien met de Zweedse Greta – dan kunnen ze er echt niet onderuit. Ik denk zeker dat het verhaal van Edith impact gaat hebben. We hebben nog geen toezeggingen gekregen van minister Wiebes en de directeur van de NAM. Dus we weten nog niet of ze komen. Ik denk dat ze het best wel een beetje griezelig vinden om naar Edith haar boodschap te luisteren. En dat snap ik ook, want kinderen spreken vanuit hun hart.’