Hoe de smartphone ons meest geliefde gebruiksvoorwerp werd

10 jaar in de ban van de slimme telefoon

Smartphones bestaan inmiddels iets meer dan 10 jaar en zijn niet meer weg te denken uit onze levens en het straatbeeld. Hoe zijn ze eigenlijk ontstaan? En wat heeft het ons gebracht, zowel positief als negatief?

Hoe de smartphone ons meest geliefde gebruiksvoorwerp werd

Simon

Bijna twintig jaar na de uitvinding van de eerste mobiele telefoon werd in 1992 de eerste smartphone ontwikkeld door IBM. Een smartphone onderscheidt zich van een normale mobiele telefoon door de toegevoegde programma’s. In eerste instantie waren dat uitsluitend nuttige zaken: een agenda bijvoorbeeld.

In mei 1994 was de eerste smartphone, Simon gedoopt, te koop voor het grote publiek, maar wel tegen een hoge prijs. Voor 899 dollar kon men een Simon kopen met een bijbehorend tweejarig contract, of men kon het toestel los aanschaffen voor 1099 dollar. Vanwege de prijs werd de smartphone van IBM nog geen groot succes aangezien de meeste mensen de aanschaf van het apparaat niet konden betalen. Toen de concurrentie op gang kwam, daalden de prijzen en won de smartphone aan populariteit. De term smartphone ontstond in 1997 toen Ericsson de nieuwe mobiel GS 88 Penelope omschreef als een Smart Phone.

Maar de echte grote doorbraak kwam pas in 2007, toen Apple kwam met de eerste iPhone. De iPhone werd een grote hit doordat het grote touchscreen met de vinger kon worden gebruikt in plaats van met een toetsenbord of stilus. Na het succes van de iPhone werd in 2008 de eerste telefoon met het Android-besturingssysteem geïntroduceerd. Vanaf 2010 werd Android steeds succesvoller en was de concurrentieoorlog tussen Apple en Android in volle gang.

Hoe groot is de smartphone geworden in Nederland?

Het smartphonebezit heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke groei doorgemaakt. Had in 2013 nog minder dan 75% van de Nederlandse respondenten een smartphone, in 2017 is dit aandeel gestegen naar 93%.  
Zes op de tien jongeren (60%) besteden elke dag minimaal drie uur aan hun smartphone. 15 procent gebruikt de telefoon zelfs meer dan zes uur op een dag. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

Maar er zitten ook schaduwkanten aan de smartphone

Ongeveer 10 procent van de jongeren vindt het te moeilijk om de telefoon weg te leggen, en kan je verslaafd noemen.   Lichamelijk zijn er effecten te zien van overmatig smartphone-gebruik.   En er zullen ongetwijfeld ook negatieve sociale gevolgen van smartphone gebruik zijn. Omdat mensen boven de 35 niet zijn opgegroeid met een smartphone, is het een zoektocht voor ouders, leerkrachten en andere opvoeders; hoe kunnen we onze kinderen zinnig en goed laten omgaan met de mogelijkheden, maar ook met de minder goede kanten van de smartphone?

Wat doet het eigenlijk met ons?

De mobiele telefoon in het algemeen en de smartphone in het bijzonder heeft onze samenleving behoorlijk veranderd. Het heeft ons veel gebracht. Snel het alarmnummer kunnen bellen heeft al heel wat levens gered. En wat dacht je van het gemak van online inchecken, het plezier van direct foto’s kunnen maken, bewerken en delen. En het makkelijk in contact zijn met anderen is ook een mooi effect van de smartphone.

Hoe zit dat bij de christenen?

Christenen hebben net zo vaak een smartphone als niet-christenen. En natuurlijk maken ook christelijke ouders zich soms zorgen over het smartphone gebruik van hun kinderen. Uit een onderzoek van Kliksafe onder reformatorische jongeren blijkt dat zij net zo vaak Netflix kijken als niet-christelijke jongeren. Het Youtube gebruik is wel minder. Vanuit dit onderzoek en vanuit onze research ontstaat de indruk ontstaat dat deze jongeren minder met hun ouders praten over hun online gedrag op de smartphone. Ook ontstaat het beeld dat christelijke ouders zich meer bezig houden met ‘wat komt er eigenlijk binnen’, en niet-christelijke ouders zich vooral bezig houden met de hoeveelheid tijd die hun kinderen op hun smartphone doorbrengen.  

 
 
Bronnen:
https://isgeschiedenis.nl/nieuws/de-geschiedenis-van-de-smartphone
https://www.consultancy.nl/nieuws/15292/smartphonebezit-gegroeid-naar-93-van-nederlanders-veelvuldig-gebruik-storend
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2222026-tieners-ouders-en-de-worsteling-met-de-smartphone.html
https://www.mijngezondheidsgids.nl/7-negatieve-gezondheidseffecten-smartphonegebruik/