Ik dank God voor de geleerde lessen na mijn burn-out

Door Nina Haaksema

“Burn-out; iedereen kent wel iemand die er een heeft gehad of misschien ben je zelf wel ervaringsdeskundige. Om mij heen zie ik de een na de ander omvallen. En ik? Ik klim er net uit.” Nina Haaksema (29) voelde tijdens de donkerste momenten van haar burn-out de steun van God en is dankbaar voor de lessen die ze heeft mogen leren.

Ik dank God voor de geleerde lessen na mijn burn-out

God gaat grote dingen in je doen

Drie weken voordat ik volledig instortte had ik een afspraak met mijn leidinggevende. Met lood in mijn schoenen en hangende schouders ging ik het gesprek in. Ik moest toe gaan geven dat het werk mij niet lukte. Ik werkte nog maar een half jaar voor dit bedrijf en was bang dat dit 'mislukken' gevolgen zou hebben voor mijn arbeidsduur. Mijn leidinggevende reageerde op z’n zachtst gezegd verrassend. “Maar dit is geweldig! God gaat grote dingen in je doen!" Ik keek hem verbluft aan. Ik voelde me niets dan een faler. In de war, maar met een vleugje hoop keerde ik terug naar huis. Ik bad: “God, wat gebeurt er?”  

Ik voelde me allesbehalve geweldig. Ik kon alleen nog maar huilen en wist niet hoe ik mijn werk moest doen. Ik was al lang extreem vermoeid, vergeetachtig en besluiteloos. Ik kon me nauwelijks concentreren, had een erg kort lontje en lichamelijke klachten zoals oorsuizen, hoofdpijn en haaruitval. Ik negeerde alle signalen, omdat ik ze gewoonweg niet herkende. Logisch nadenken kon ik niet meer.

Gewoon beter je best doen

Het enige wat ik dacht was: 'Ik kan mijn collegae niet in de steek laten en ik ben nog jong. Ik moet gewoon wat harder mijn best doen.' Maar hoe harder ik mijn best deed, des te ellendiger voelde ik me. Uiteindelijk kon ik niet anders dan me ziek melden. En daar zat ik dan, een overstuur hoopje ellende. Niet veel later kreeg ik het antwoord op mijn gebed: ik zat in een burn-out. 

Ik smeekte God om hulp. En die hulp kreeg ik. Sterker nog, Hij had alles al voorbereid. Een paar dagen nadat ik mij ziek had gemeld, kon ik terecht bij een heel fijne coach. Zij legde uit wat er aan de hand was: ik was niet gek, ik was opgebrand. Mijn batterij was leeg. Deze kennis in combinatie met de reactie van mijn leidinggevende, heeft mij enorm geholpen om positief te blijven. Daarnaast was mijn kersverse echtgenoot een geweldige steun en gaf mijn omgeving mij alle ruimte. Dit voelde als een zachte deken om mij heen.  

Cadeautjes van boven

Juist in mijn zwakheid kon God door mij heen werken en mij oprichten. Jesaja 40:31 luidt: “Maar wie hoopt op de Heer krijgt nieuwe kracht: hij slaat zijn vleugels uit als een adelaar, hij loopt, maar wordt niet moe, hij rent, maar raakt niet uitgeput”. Elke dag opnieuw kreeg ik cadeautjes van boven. Of ik die cadeautjes ook aan kon nemen, hing van mezelf af. Was ik bereid om alles los te laten? Stap voor stap lukte dit en kon ik Gods liefde en zegeningen -ofwel cadeautjes van boven- aannemen.  

Nu -twee jaar later- voel ik me beter dan ooit. Niet dat ik al helemaal uit mijn burn-out ben, maar ik weet nu wie ik ben. Ik ben mij bewust van mijn grenzen, ik weet waar ik blij van word en ik durf op avontuur te gaan. Ik volg mijn hart. Het was een harde leerschool. Maar -al klinkt het misschien gek- ik ben dankbaar voor alles wat ik door mijn burn-out heb mogen leren. Een groot cadeau. Ik hoef het niet meer alleen te doen. God geeft mij elke dag wat ik nodig heb. Aan Hem alle eer! 

Burn-out op maat gemaakt

Toch blijf ik het fenomeen 'burn-out' iets geks vinden. Terwijl ik het zelf heb meegemaakt. Ik herken veel bij ‘burn-outers’ om mij heen maar er zijn ook veel verschillen. Iedereen ervaart een burn-out op zijn eigen manier, afhankelijk van zijn of haar persoonlijkheid, kwetsbaarheden, omgeving en achtergrond. Het is niet leuk of makkelijk, maar ik ben ervan overtuigd dat God ook grote dingen in jouw leven wil doen. 

Of je nu met een burn-out te maken hebt of niet; ik wens je veel cadeautjes van boven toe. 

Wil je meer lezen over burn-out? Bekijk hier het dossier 'Jongeren en burn-out'.