‘Je raakt in een concentratieflow'

Tijdens de stressvolle tentamenperiodes op universiteiten en scholen zie je het regelmatig voorkomen: studenten die ADHD-medicatie slikken om beter te kunnen concentreren. Met één pilletje Ritalin kun je al snel 4 uur lang hard doorwerken: je hartslag gaat omhoog, je krijgt een energieboost en je voelt je rustiger. Maar veel studenten slikken deze pillen zonder dat ze daarvoor een doktersrecept hebben. Ze kopen het van handelaren of krijgen het van vrienden. En dat kan negatieve gevolgen hebben.

‘Je raakt in een concentratieflow'

Jesse, masterstudent aan de Universiteit Leiden, kon urenlang doorgaan op Ritalin. ‘Je raakt in een concentratieflow. Je stopt niet met tikken, en voor je het weet heb je weer een hoofdstuk af’. Tijdens zijn studie had Jesse veel stress en was hij bang dat hij zijn scriptie niet op tijd af kon krijgen. Een vriend met ADD had een strip Ritalin liggen die Jesse wel mocht gebruiken. Door het slikken van een pilletje per dag kon hij toch tot in de late avonduren in de bibliotheek zitten en in korte tijd zijn scriptie tikken. 

Speed

De concentratieverhogende pillen die studenten slikken, Ritalin en Concerta, worden vaak voorgeschreven aan mensen met ADHD of ADD. Maar wat veel mensen niet weten is dat in deze pillen de stof methylfenidaat zit. Dit geeft ongeveer hetzelfde effect als de stof amfetamine,oftewel speed. Volgens drugsvoorlichter Jellinek staan Ritalin en Concentra op lijst I van de Opiumwet, wat betekent dat ze tot de zwaarst gereguleerde medicijnen van Nederland behoren.

Gevolgen van de drugs

In de afgelopen jaren hebben verschillende onderzoekers al tegen het gebruik van de prestatieverhogende drugs gewaarschuwd. Zo vertelt apotheker Marjorie Nelissen in Trouwdat het slikken van Ritalin zonder doktersrecept zeker niet onschuldig is. Volgens haar zijn bijwerkingen zoals slapeloosheid, angst, en emotionele instabiliteit effecten die vaak voorkomen. Daarnaast, zegt zij, ‘zijn [er] meldingen van ernstige bijwerkingen van Ritalin, zoals hart- en vaataandoeningen, maar ook zware depressie en suïcidale neigingen.’ Ook Huib van Dis, docent aan de UvA en gespecialiseerd in farmapsychologie, waarschuwt studenten voor de gevolgen van de drugs in een opinieartikel in het Parool. Volgens hem hebben studenten zich onvoldoende ingelezen over de risico’s van Ritalin.