Onze vriendschappen worden steeds oppervlakkiger

De Schijnwerper van Eline Hoogenboom

In onze rubriek ‘De Schijnwerper’ vragen we bekende christenen hun licht te laten schijnen over een thema dat hen na aan het hart gaat. Deze week is het woord aan Eline Hoogenboom. Ze vraagt zich af waarom relaties in onze moderne samenleving soms steeds oppervlakkiger dreigen te worden. Eline is oprichtster van Huis van Belle, een stichting die meiden wil empoweren. Daarnaast coacht ze ondernemers.

Onze vriendschappen worden steeds oppervlakkiger

Momenteel zit ik middenin de life-events: je weet wel, van die grote veranderingen in je leven die je grote stress kunnen opleveren maar ook een hoop vreugde. Met die vreugde zit het wel goed, met de stress ook: net een kind gekregen, verhuizen naar een nieuwbouwhuis, me definitief vestigen in het dorp… We voldoen in alle opzichten aan het plaatje: huisje, boompje, beestje. 

Relaties veranderen

Bij deze levensfase hoort ook dat er verschuiving plaatsvindt in vriendschappen en relaties. Vriendschappen die al langere tijd bestaan, komen onder druk te staan. Zo is de relatie met mijn single vriendinnen een stuk ingewikkelder geworden sinds mijn leven drastisch veranderd is ten opzichte van hun levens. Sommige vriendschappen zijn gesneuveld. Ik merk dat deze veranderingen me veel doen. Laatst vond ik mezelf al googlend terug op de zoekterm: ‘omgaan met vriendschappen verliezen’. Het doet zeer namelijk. Het voelt zelfs een beetje alsof ik in de rouw ben. 

Google voor advies

Dat schijnen wij, millennials, wel vaker te doen: googlen hoe we met een situatie om moeten gaan en hoe onze respons erop moet zijn. Ik zag laatst de theatervoorstelling 'Spoiled & Broke, Lazy & Woke' die gaat over een groep millennials met een quarterlifecrisis. Daarin zit een jongen die, als een vriendin hem vertelt dat zij een burn-out heeft, google vraagt om advies. Hij zoekt op: ‘Hoe reageer ik op iemand met een burn-out?’ De tekst die hij daarover leest, kopieert hij vervolgens in een whatsappbericht naar haar. 

In het echte leven kom ik dit ook veel tegen. Ik merk in relaties dat het steeds moeilijker wordt om echt de verbinding te krijgen. Met verbinding bedoel ik dan: dat je elkaar echt ziet. Dat er aandacht en tijd is voor elkaars verhalen. Dat er een laagje dieper gekeken wordt: ‘Je zegt nu wel dit, maar…’ Dat je elkaars hart vindt.

Contact wordt vluchtig

Intens contact verandert in oppervlakkig contact. Ik ben van de uitstervende soort die nog van bellen houdt. Als iets mij dwarszit, bel ik daar graag even met iemand over om het te delen. Maar vaak merk ik dat dit of niet uitkomt of dat de toehoorder niet goed weet hoe te reageren. We zijn te druk, contact wordt vluchtig of we denken dat het sturen van een simpel hartje al genoeg is als empathische reactie omdat dat nou eenmaal op Instagram ook de manier is om je medeleven te betuigen. 

Maar ook het enorme met onszelf bezig zijn, staat echte verbinding in de weg. In plaats van gewoon te luisteren naar de ander en na te denken wat de ander echt nodig heeft, zijn we veel meer bezig met onze eigen behoeften. We hebben van onze coach geleerd dat het echt tijd is dat we voor onszelf kiezen, dat we niet altijd zo voor anderen moeten denken of, het allerergste: niet in de ouder- of hulpverlenersrol moeten schieten. 

Een goed gesprek

En soms zijn we simpelweg niet meer in staat om een laagje dieper te gaan omdat de levensfase waarin we zitten ons compleet opslokt. Ik zie vrouwen die alleen nog maar verlangen naar me-time omdat ze het leven als moeder als enorm zwaar ervaren, we hebben hypotheken en plannen vakanties om aan de druk van het dagelijkse te ontsnappen. En soms gaan de gesprekken dus alleen nog maar daarover. Huisje, boompje, beestje.. En als dan een van deze drie instort, weten we totaal niet meer hoe we daarmee om moeten gaan en moeten we naar iemand die we betalen om een goed gesprek te voeren in plaats van naar een vriend of vriendin… 

 

Eline Hoogenboom (34) schreef het boek Not So Perfect: over hoe we omgaan met mislukking en lijden en wat dat voor onszelf en ons geloof betekent. 
https://www.eline-hoogenboom.nl/product/boek-not-so-perfect/