Steeds meer jongeren zoeken zingeving in dit Jongerenklooster

In een tijd waarin steeds meer jonge mensen kampen met depressies en burn-outklachten lijkt ook de behoefte voor zingeving en stilte onder jongeren toe te nemen. Plekken als Taizé en Chemin Neuf worden steeds populairder. Journalist en predikant Rien van den Berg ziet dit ook in de stijgende interesse voor weekenden in zijn Jongerenklooster in Deventer. ‘Ik heb tweeëntwintig jongerengroepen op de wachtlijst staan voor het komende half jaar. Jongeren snakken naar stilte. Ze verlangen naar een plek waar ze even niet met viral video’s bezig hoeven te zijn maar waar ze helemaal tot rust kunnen komen’.

Steeds meer jongeren zoeken zingeving in dit Jongerenklooster

Het Jongerenklooster is gevestigd in het kloostercomplex Nieuw Sion in Diepenveen. Naast het organiseren van weekenden voor jongeren , is hier ook een plek gemaakt waar vijftien jongeren tussen de 20 en de 30 jaar kunnen wonen. Het Jongerenklooster begon in september met vijf bewoners, inmiddels is de groep gegroeid naar acht, en in de komende maanden komen er weer twee nieuwe kloosterlingen binnen.  Hier kunnen ze studeren of werken en houden ze zich aan het dagelijks ritme van het klooster.

Ze ervaren de stilte als marteling

Tijdens de jongerenweekenden maken jongeren kennis met de getijdengebeden, de vieringen en de rituelen van het klooster. Op het begin van het weekend vinden de jongeren deze rituelen nog erg ongemakkelijk. Vooral de stilte in de vieringen. Rien (die in het klooster zijn echte naam, Catharinus, weer heeft aangenomen) legt uit: ‘Op het begin ervaren ze de stilte als een marteling. Ze draaien onrustig op de oude houten banken. Ze weten helemaal niet hoe ze moeten omgaan met de stilte. Maar na een paar vieringen raken ze eraan gewend en beginnen ze het te omarmen. Een van de jongens vertelde me: ‘ik heb voor het eerst in mijn leven rust in mijn hoofd’. Dat vind ik hoopgevend!’.

Jezelf beter leren kennen

Voor Rien is het niet zo vanzelfsprekend dat jongeren stilte vinden in deze maatschappij. Jongeren leren vooral hoe ze contact kunnen maken op sociale media, waardoor ze slechter worden in het lezen van andere mensen en het voeren van gesprekken. ‘Sommige jongeren vinden het zelfs eng om te bellen. Dat laat wel wat zien, toch?’

Met de stilte en rituelen in het Jongerenklooster wil Van den Berg daarom laten zien aan de jongeren wat het betekent om jezelf beter te leren kennen. ‘Echte zingeving is wanneer mensen contact maken met God, met de ander en met zichzelf. Een gebrek aan zingeving is het ontsnappen aan dit contact, en bang zijn om je wonden en je onvolkomenheden onder ogen te zien. Maar we hoeven niet meer bang te zijn!' 

'Dat is volgens mij ook de waarde van Kerst: het is een stal en waarschijnlijk stinkt het daar. Het verhaal van God laat zien dat het allemaal niet zo rooskleurig is. Toch blijven wij, net als Augustinus, verlangen. Verlangen naar heel heelheid en geborgenheid. Daar begint het.'

Volgens Rien is dit ook de essentie van de jongerenweekenden. 'Wat wij proberen hier te doen, is mensen duidelijk maken dat echte zingeving betekent dat je in contact komt. Contact maken met God, met de ander en met jezelf.'

Beeld: Gert Buchner