Europees verbod op pulsvissen definitief

Laatste poging pulsvissers tevergeefs

Na jaren van spanning binnen de visserijgemeenschap is het dinsdagmiddag definitief geworden: het Europees Parlement gaat een verbod op pulsvissen invoeren. Uiterlijk op 1 juli 2021 moeten de 84 Nederlandse pulsvissers stoppen met de techniek waarmee vissen door middel van stroomstootjes worden opgewekt.

Europees verbod op pulsvissen definitief

De beslissing is een klap voor de vissers, maar komt niet onverwacht. Het parlement stemde vorig jaar ook al voor een verbod op pulsvissen. Daarna volgde een jaar van overleg met de Europese Commissie en de EU-landen.

Ruim 60 pulsvissers trokken dinsdag vanuit het hele land toch nog naar Straatsburg voor een ultieme poging om het tij te keren. Zo zong het kinderkoor Geke’s tiental onder leiding van zangeres Geke van der Sloot hun 'Lied voor de Vissers'.

Ook de Nederlandse Europarlementariers probeerden hun laatste kans te grijpen. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) trok voor de gelegenheid een Urker kiel aan, de zondagse outfit van de vissers. Samen met Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD), diende hij een separate vote (aparte stemming) in om de pulskorvisserij definitief toe te laten in de Europese Unie. Die motie haalde het niet.

"Het is ongelofelijk jammer, dat er toch een verbod komt. We hebben er nog een overgangsperiode van enkele jaren uit kunnen slepen, en ook dat de deur voor onderzoek niet dicht gaat, maar de kern is: vandaag besloot een meerderheid van het Europees Parlement de pulsvisserij te verbieden." aldus Van Dalen.

Op 1 juli 2021 moeten alle pulsvissers stoppen. Tot die tijd valt een kleine groep schepen nog onder een overgangsperiode van twee jaar. De verwachting is dat minister Schouten van Visserij binnenkort duidelijk maakt wie er direct moet stoppen en wie er onder de overgangsperiode valt. 

Bekijk onze tv-uitzending over het dreigende verbod op pulsvissen: