Lisanne van Dijk (29) is bewust thuisblijfmoeder

"Ik laat me echt niet onder druk zetten om aan het werk te gaan"

Lisanne van Dijk is 29 jaar, getrouwd en moeder van drie dochters (6 en 4 jaar en 6 maanden oud). Sinds vier jaar is ze thuisblijfmoeder; een bewuste keuze die deels met het geloof te maken heeft. De druk die de overheid oplegt om vrouwen meer te laten werken, irriteert haar. “De zorg voor je kinderen is de belangrijkste taak die je als vrouw krijgt.”

Lisanne van Dijk (29) is bewust thuisblijfmoeder

“Ik heb meerdere studies gedaan en was me goed aan het ontwikkelen op mijn werk. Op zich had ik ook plezier in mijn werk, zeker aan het begin. Maar toen onze oudste dochter kwam, groeide eigenlijk de onvrede dat ze naar de oppas moest. Ik voelde steeds meer: ik ben haar moeder, ik ben verantwoordelijk, ik wil alles meemaken. Zeker in de tijd dat ze zo jong is. Ik ging steeds meer boeken lezen en in gesprek met andere moeders. Hierdoor groeide langzaamaan mijn overtuiging dat ik het anders wilde.  

Ik wilde ook weten wat de Bijbel hierover zegt. Wat voor moeder kan je zijn? Daar las ik dat moeders en vrouwen een hele mooie rol hebben, namelijk zorgen voor het huishouden, gezin en man, zoals in Spreuken 31. 

Het is de plek waar je als vrouw God kan dienen en dat heeft mij geraakt. De keuze om te stoppen met werken heeft mij vreugde en rust gegeven. Ik denk dat deze Bijbeltekst nog steeds actueel is. Ondanks dat het ook wel zwaar is en dat je je ontspanning moet vinden, is het leven als moeder met de kinderen echt heerlijk!  

Alle aandacht van de thuisblijfmoeder

Bij mezelf merk ik vooral dat de druk van het moeten werken weg is. Ik ben er voor mijn kinderen als ze ziek zijn, maar heb nu ook veel meer tijd om leuke dingen met ze te doen. Dat is een stuk fijner voor ze. In plaats van dat gesleep en de drukte ‘s ochtends vroeg, is er voor iedereen rust. Kinderen zijn nou eenmaal liever thuis. 

Mijn twee oudste meiden gaan niet naar school. Ze krijgen thuisonderwijs. Ik voel een grote verantwoordelijkheid voor ze. Ik heb deze kinderen gekregen en op school worden ze toch weer ‘opgevoed’ door iemand anders. Nu heb ik de kans om in ze te investeren en heb ik alle tijd om van ze te genieten.

Ik zie bij moeders die veel werken dat hun kinderen bepaald –negatief- gedrag vertonen, omdat hun ouders ze te weinig aandacht geven. Veel moeders hebben te weinig tijd om de karakters van hun kinderen te vormen. Als het dan misgaat, zijn ze druk met het gedrag weer te vervormen. Dan ben je constant aan de achterkant bezig, maar aan de voorkant kan je veel voorkomen. Het gaat zeker niet altijd zo, maar met wat meer aandacht, kan je veel problemen voorkomen. Nu ze klein zijn, leg je de basis. 

Ik laat me niet onder druk zetten om aan het werk te gaan

Minister van Engelshoven zegt dat vrouwen financieel onafhankelijk moeten zijn. Ik denk dat ze daarin te veel uitgaat van iets negatiefs zoals een scheiding. Ik ben gelukkig getrouwd en op een eventueel overlijden van mijn man heb ik geen invloed. En mocht het toch gebeuren, dan hoef ik me daar in financieel opzicht -zeker de eerste tijd- geen zorgen over te maken. Ik heb zoiets van: als het zover is, dan zien we het wel. Ik ervaar dat God dit op mijn hart heeft gelegd. Ik zie mijn moederschap echt als een roeping, dus dan komt er ook wel een oplossing.  

Het feit dat er steeds meer door andere vrouwen wordt geroepen dat vrouwen meer moeten gaan werken of aan de top moeten komen, irriteert me. Ik vind het een agressieve manier en ik vraag me af waarom dit zo’n aandacht moet krijgen. Als vrouwen onder druk zouden worden gezet om meer te gaan werken, maakt me dat strijdvaardig. Ik laat me echt niet onder druk zetten om aan het werk te gaan.

Overheid: stimuleer de thuisblijfmoeder

Eigenlijk is het oneerlijk. In mijn ogen zou de overheid juist moeten stimuleren dat vrouwen thuisblijven en de keuze kunnen maken er voor hun kinderen te zijn. Nu stimuleren ze dat gezinsleden los van elkaar dingen gaan doen en dat komt een hecht gezinsleven en de onderlinge relatie niet ten goede.”