Nog drie vrouwen willen geaborteerd kindje inschrijven

Nog drie vrouwen willen hun geaborteerd kindje inschrijven in de Basisregistratie Personen. Naar aanleiding van de NieuwLicht uitzending van maandag hebben ze zich gemeld bij advocaat Don Ceder. In deze uitzending over de grens van ongeboren leven, doet Yara (pseudoniem) voor het eerst haar verhaal. Ze vertelt dat ze haar geaborteerde kind heeft ingeschreven in haar woonplaats. Voor zover bekend, is dat voor het eerst in Nederland.

Nog drie vrouwen willen geaborteerd kindje inschrijven

Bij de aanvraagprocedure en de registratie werd Yara bijgestaan door advocaat Don Ceder. "Wat mij betreft is Yara de eerste in het land," zegt Ceder. "Misschien ook wel van de wereld, want in heel veel landen kan dit niet; dus Nederland is daarin echt trendsettend.”

In het EO-programma Dit is de Dag op Radio 1 vertelde Yara dinsdag opnieuw haar verhaal. Volgens haar hebben zich inmiddels drie vrouwen gemeld bij Don Ceder om hun geaborteerd kindje in te schrijven: "En dat is precies waarom ik dit wilde doen. Ik wilde laten zien aan die vrouwen die ook een abortus hebben gehad dat als je dit wil, het kan. Het hoeft niet, maar het is een optie om dit te kunnen doen. Als ik ook maar een, twee of drie vrouwen zou kunnen helpen, heb ik mijn doel bereikt."

Bekijk een fragment uit de radio-uitzending hier:

Medisch-ethicus Theo Boer hoopt dat het verhaal van Yara leidt tot een hernieuwde discussie over de abortuswetgeving: 'In feite kun je binnen het Nederlandse rechtsysteem enerzijds alles doen om je kindje te beschermen. En aan de andere kant kun je het kindje ook zonder veel vragen weg laten halen. Dat zijn twee heel tegengestelde dingen. D66 mag steeds zeggen dat het twee verschillende wetten zijn, dat is juridisch gesproken ook zo. Maar voor de discussie doet het wel wat.'

Hieronder de NieuwLicht uitzending over de grens van het ongeboren leven: