Meer dan de Balkenendenorm

De Schijnwerper van Margje Fikse

In onze rubriek ‘De Schijnwerper’ vragen we bekende christenen hun licht te laten schijnen over een thema dat hen na aan het hart gaat. Deze week vertelt EO-presentatrice Margje Fikse waarom zij vindt dat haar zussen meer dan de Balkendendenorm zouden moeten verdienen. Margje presenteert momenteel de radioprogramma’s ‘Dit Is De Dag’ en ‘Langs de Lijn En Omstreken’.

Meer dan de Balkenendenorm

Ja hoor, daar was ie pas weer: De discussie of VARA/BNN-presentator Matthijs van Nieuwkerk wel of niet boven de Balkenendenorm betaald moest worden. In de studio van Dit is de Dag ging het er stevig aan toe toen Marianne Zwagerman, Jort Kelder en Peter R. De Vries zich bogen over deze prangende vraag. De Vries noemde van Nieuwkerk de ‘Messi van de NPO’ en hij vond dan ook dat de presentator vergelijkbaar betaald moest worden voor zijn grote talent.

Luister de uitzending hier terug.

Talent

Dat laatste woord bleef nadien nog lang bij me hangen: talent. Het is iets waar je niets voor hebt hoeven doen. Het is aangeboren, het is je aangewaaid, je hebt het gekregen èn het geeft je de verantwoordelijkheid er iets mee te doen. Zo is mij altijd geleerd. Niet iets waar je extra voor beloond moet worden. Maar zo wordt dus wel gedacht. En opvallend genoeg zijn het ook nog eens bepaalde talenten die meer geld opleveren in de praktijk. Want wie een groot talent heeft voor het verzorgen en vooruithelpen van zieken, ouderen en alle andere zwakken in de samenleving wordt niet snel vergeleken met Messi. Laat staan zoals Messi betaald. 

Bullshitbaan

Als je veel geld wil verdienen moet je bepaalde vakgebieden echt niet ambiëren. De zorg maar ook het onderwijs, niet doen. En als kinderen zeggen dat ze bakker, slager, kleermaker, boer of timmerman willen worden of dat ze graag achter de kassa zouden zitten in de supermarkt vinden we dat schattig, maar niet echt slim natuurlijk. We hebben het dan ook nog steeds over lager opgeleiden in plaats van praktisch opgeleiden. En ondertussen zit meer dan twintig procent van de werkende mensen in het westen werk te doen dat volkomen nutteloos is, zo werd laatst uiteengezet in een uitzending van het programma ‘Tegenlicht’. Ze hebben een zogenaamde ‘bullshitbaan’ en verdienen daarmee miljarden. 

Bekijk hier de uitzending van 'Tegenlicht' terug.

Onmisbare stille krachten

Wat zou er gebeuren als we radicaal anders zouden gaan denken over werk en de waardering ervan. Als niet de roeptoeters en snelle jongens en meisjes maar de onmisbare stille krachten van de samenleving het hoogste salaris zouden krijgen. We klagen dat we er te weinig van hebben. Van die krachten. Maar dat is natuurlijk meer dan logisch als je het driedubbele verdient in het bedrijfsleven ten opzichte van een baan als bijvoorbeeld leraar. 

Ik ben dus voor. Voor méér dan de Balkenendenorm. Maar dan voor de onderwijzers, de verzorgers, het verplegend personeel en… mijn zussen die allebei in het ziekenhuis werken, de één als verpleegkundige, de ander op de afdeling radiologie. Want zij zijn de helden van de samenleving en niet Matthijs van Nieuwkerk en de zijnen.