Nederland onderhandelt over terugkeer IS-vrouwen

De Nederlandse overheid onderhandelt met de Irakese overheid achter de schermen over een veilige doorgang van tien Nederlandse IS-vrouwen en kinderen vanuit Syrië naar Irak. Volgens het AD wordt gekeken of de groep naar het Nederlandse consulaat in de Iraakse stad Erbil kan reizen zonder opgepakt te worden.

Nederland onderhandelt over terugkeer IS-vrouwen

Het gaat om tien vrouwen en hun kinderen, die al langere tijd verblijven in vluchtelingenkampen in Noordoost-Syrië. Nederland wil afspraken maken om te voorkomen dat ze in Irak worden vervolgd. Dat dreigt te gebeuren als ze de kampen verlaten om het dichtstbijzijnde Nederlandse consulaat, in Irak, te bereiken. Zonder afspraken kunnen ze worden gearresteerd, berecht en de doodstraf krijgen. Daarom wil Nederland dat de vrouwen veilig naar het consulaat in Erbil worden gebracht, samen met hun kinderen. 

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid wijst er tegenover de NOS op dat het kabinet nog geen standpunt heeft ingenomen over de vraag of Nederlandse IS-vrouwen moeten kunnen terugreizen.