Opnieuw flinke aardbeving in Groningen

22 mei 2019

Groningen is woensdagochtend opnieuw opgeschrikt door een aardbeving. Het KNMI meldt dat die een kracht had van 3.4 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag bij Westerwijtwerd, een dorp in de gemeente Loppersum. NieuwLicht maakte eerder een tv-uitzending over de aardbevingsproblematiek, samen met Groningers uit onze community. Ook zij hebben de beving gevoeld: 'Welk bewijs moet er nog meer komen om duidelijk te krijgen dat het "oorlog" is in de Groninger bodem?'

Opnieuw flinke aardbeving in Groningen

Seismoloog Laslo Evers van het KNMI zei tegen de NOS dat 'de beving van vanochtend binnenkomt in de top 3 van zwaarste bevingen in Groningen.' De zwaarste beving ooit in de provincie was in 2012 in Huizinge en had een kracht van 3,6.

Janny Ebels uit onze community voelde de beving van vanochtend ook: 'Normaal worden wij rond die tijd wakker, ik dacht dat de wekker lawaai maakte. Dat bleek dus de beving te zijn. Ebels ontdekte in de loop van de ochtend nieuwe schade aan haar woning: 'Tijdens het tandenpoetsen ontdekte ik de eerste scheuren al in de badkamer. Minister Wiebes zegt dat door het terug draaien van gaswinning de Groninger bodem rustiger is.....en veiliger is. Welk bewijs moet er nog meer komen om duidelijk te krijgen dat het "oorlog" is in de Groninger bodem? De grotere klapper komt vroeg of (te) laat.'

Groningse Monique Klok vertelde eerder in onze tv-uitzending haar verhaal. "Het huis raakte door een aardbeving in 2013 langzamerhand zo ver scheefgezakt dat je een knikker op de vloer kon leggen die meteen richting de laagstgelegen hoek rolde.' Deze nieuwe beving bevestigt haar angst: 'Dit laat weer zien dat er écht wat moet gebeuren. Maar er moeten eerst dooien vallen voordat er wat gaat gebeuren...'

Bekijk hier de tv-uitzending die we eerder maakten over de gaswinning in Groningen: