'Wij zien geen uitbuiters en dieven, maar slachtoffers'

De Schijnwerper van Leger des Heils-commandant Hannelise Tvedt

In onze rubriek ‘De Schijnwerper’ vragen we bekende christenen hun licht te laten schijnen over een thema dat hen na aan het hart gaat. Deze week commissioner Hannelise Tvedt van het Leger des Heils over hun strijd tegen mensenhandel. "Wij zien geen uitbuiters en dieven, maar slachtoffers. We zien mensen."

'Wij zien geen uitbuiters en dieven, maar slachtoffers'

Mensenhandel

Zeven foto’s zijn het. Op de eerste foto is het meisje pas 5 jaar, op de laatste is ze 15. De zeven foto’s zijn in zeven verschillende landen genomen. Niet in een studio, maar op het politiebureau. Het is een Romameisje, dat keer op keer is opgepakt vanwege diefstal. Haar eigen familie heeft haar in deze situatie gedwongen. Half Europa doorgesleurd. Zeven foto’s, waarop je ziet hoe het licht in haar ogen langzaam dooft.

Roma worden in de meeste Europese landen gezien als dieven, als uitbuiters. Het is waarschijnlijk de meest gehate groep in Europa. Heb je enig idee wat zoiets met een klein kind doet?

De Wallen

De burgemeester van Amsterdam overweegt de Wallen te sluiten. Eindelijk, zou ik willen zeggen. Want de – voornamelijk – vrouwen worden niet alleen uitgebuit door hun pooiers en klanten, maar ook door de mensen die buiten staan en ernaar kijken. Een vernederende situatie. Toeristen drommen samen langs de ramen. Maar als ze naar binnen kijken, zien ze niet dat ook bij deze mensen het licht in hun ogen is gedoofd. Achter de ramen in Amsterdam gaat een wereld van dwang en angst schuil. Weet jij welke schrijnende situaties er vlak onder de oppervlakte van onze samenleving liggen? Durf je daarnaar te kijken?

Mensenhandel is een gigantisch probleem waar wij helaas vaak (onbewust) aan meewerken. We willen dat niet altijd zien. We blijven liever op afstand.

Het sociale stigma is haast niet te doorbreken

Bij het Leger des Heils werken we intensief met Roma en prostituees. Het sociale stigma is haast niet te doorbreken. Maar het kán, zien we bij het Leger. Door hoop te bieden. En liefde, en zorg, en vooral: door hen te bekijken met andere ogen. Door hen niet te zien als een verloren zaak, maar als persoon. Wij zien geen uitbuiters en dieven, maar slachtoffers. We zien mensen.

Er is nog een achtste foto, van hetzelfde meisje. Deze foto is genomen vlak nadat het Leger des Heils haar uit haar situatie heeft gehaald. Ze is geplaatst in een normaal milieu, bij een gezin dat haar niet uitbuit, maar haar welzijn voorop stelt. In een veilige omgeving. En je ziét het op de foto – het licht in haar ogen is terug.