Kabinet start campagne om meer te praten over levenseinde

Om ongeneeslijk zieke mensen en hun familieleden te helpen met vragen over de naderende dood begint het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vandaag een campagne. De campagne heeft als doel om mensen te helpen een goed gesprek te hebben over de laatste fase van hun leven. Het kabinet wil dat mensen ''tijdiger het gesprek aangaan'', licht minister Hugo de Jonge toe in een interview met Trouw. ''Het gebeurt vaak te laat en te vaak niet''.

Kabinet start campagne om meer te praten over levenseinde

Op de website www.overpalliatievezorg.nl die donderdag geopend is, staan tips om het gesprek aan te gaan. Ook is er te lezen over pijnbestrijding en staat er uitgelegd hoe je een wilsbeschikking en een testament opstelt.

''Het gesprek over de laatste levensfase is moeilijk. Het lijkt niet te passen in onze Instagramsamenleving. Maar het is ontzettend belangrijk dat we de dood de plek geven die hij verdient, als volwaardig onderdeel van het leven'', zegt de minister. ''De nadruk lag in de politiek vooral op euthanasie en voltooid leven. Maar de meeste mensen sterven een natuurlijke dood. Het zou jammer zijn als de aandacht daarvoor, en hoe we dat zorgvuldig begeleiden, in de verdrukking komt.'' De campagne is volgens hem nadrukkelijk niet bedoeld om de vraag naar euthanasie voor te zijn.

Het motto van de campagne is 'Ik heb te horen gekregen dat ik doodga, maar tot die tijd leef ik.' Jaarlijks sterven in Nederland circa 150.000 mensen, in 80 procent van de gevallen komt dat voor de arts niet onverwacht. Dat betekent dat per jaar rond de 120.000 mensen palliatieve zorg nodig kunnen hebben, aldus het ministerie.

''Voorlichting over euthanasie en voorlichting over zorg voor mensen die zijn uitbehandeld, bestaan naast elkaar. Het nieuwe is dat we nu ook aandacht vragen voor een beter gesprek over de hele laatste levensfase'', aldus De Jonge.

Bron: ANP

Wat zegt onze Facebookcommunity?

Han Monsees

"Tja, daar hadden we vroeger de kerk voor. Opvallend om te zien dat de overheid en anderen nu allerlei dingen oppakken die de kerken vroeger deden. Zonder hardop te durven uitspreken dat het zo in elkaar zit, overigens."
Reageer op Han

Tineke Beldman

"Gesprek komt vanzelf als je in de thuiszorg werkt... komt er nu ook extra tijd bij?"
Reageer op Tineke

Sandra Hermanus-Schröder

"Als iets niet is, zoals de minister stelt in dit artikel (De campagne is volgens hem nadrukkelijk niet bedoeld om de vraag naar euthanasie voor te zijn.), ga er dan maar vanuit dat het WEL zo is. Dit is namelijk ... jawel, politiek."
Reageer op Sandra