De maatregel is voor de komende anderhalf jaar ingesteld en is onderdeel van het Irène Curie Fellowship. Als onderdeel van deze afspraken komt voor iedere nieuwe werknemer een extra budget van 100.000 euro beschikbaar voor eigen onderzoek. Ook krijgen nieuwe werknemers een mentor.
"We hechten veel belang aan gelijke rechten en kansen voor vrouwen en mannen", zegt rector Frank Baaijens van de TU Eindhoven. "Het is al langer bekend dat een divers personeelsbestand beter functioneert. Het leidt tot betere strategieën, meer creatieve ideeën en snellere innovatie." Volgens Baaijens had de TU daarom al langer maatregelen om het lage percentage van vrouwelijke academici te verhogen, maar gaat het te langzaam.
Vacatures waarbij er niet binnen een half jaar een geschikte vrouwelijke kandidaat wordt gevonden, worden daarna buiten het Irène Curie Fellowship-programma geplaatst. Ook dan moet de sollicitatiecommissie tenminste één vrouw en één man uitnodigen. De TU wil dat ten minste de helft van alle nieuwe assistent-professoren vrouw is.
Bron: ANP
Wat zegt onze Facebookcommunity?
"Schan-dalig. Werkelijk waar. Lijkt me het einde van elke staatssteun voor de TU, hoe jammer dat ook moge zijn."Reageer op Mark
"Zeker een goede keus, daarbij hebben mannen nog gewoon kans na zes maanden."Reageer op Mark
"Positieve' discriminatie is óók discriminatie en, net als 'reverse racism', ten diepste een vorm van wantrouwen t.o.v. de groep waar het voor bedoeld is."Reageer op Anthony