TU Eindhoven opent vacatures alleen voor vrouwen

De TU Eindhoven stelt vacatures voor wetenschappelijk personeel uitsluitend open voor vrouwen. Het college van bestuur heeft dat laten weten aan alle medewerkers en studenten. De technische universiteit wil vrouwen het liefst voor een periode van vijf jaar aanstellen. De maatregel gaat 1 juli in en moet ertoe leiden dat volgend jaar al een op de vijf hoogleraren vrouw is.

TU Eindhoven opent vacatures alleen voor vrouwen

De maatregel is voor de komende anderhalf jaar ingesteld en is onderdeel van het Irène Curie Fellowship. Als onderdeel van deze afspraken komt voor iedere nieuwe werknemer een extra budget van 100.000 euro beschikbaar voor eigen onderzoek. Ook krijgen nieuwe werknemers een mentor.

"We hechten veel belang aan gelijke rechten en kansen voor vrouwen en mannen", zegt rector Frank Baaijens van de TU Eindhoven. "Het is al langer bekend dat een divers personeelsbestand beter functioneert. Het leidt tot betere strategieën, meer creatieve ideeën en snellere innovatie." Volgens Baaijens had de TU daarom al langer maatregelen om het lage percentage van vrouwelijke academici te verhogen, maar gaat het te langzaam.

Vacatures waarbij er niet binnen een half jaar een geschikte vrouwelijke kandidaat wordt gevonden, worden daarna buiten het Irène Curie Fellowship-programma geplaatst. Ook dan moet de sollicitatiecommissie tenminste één vrouw en één man uitnodigen. De TU wil dat ten minste de helft van alle nieuwe assistent-professoren vrouw is.

Bron: ANP

Wat zegt onze Facebookcommunity?

Mark Eikema

"Schan-dalig. Werkelijk waar. Lijkt me het einde van elke staatssteun voor de TU, hoe jammer dat ook moge zijn."
Reageer op Mark

Mark van Oorschot

"Zeker een goede keus, daarbij hebben mannen nog gewoon kans na zes maanden."
Reageer op Mark

Anthony Ruijtenbeek

"Positieve' discriminatie is óók discriminatie en, net als 'reverse racism', ten diepste een vorm van wantrouwen t.o.v. de groep waar het voor bedoeld is."
Reageer op Anthony

Bekijk de tv-uitzending over vrouwenemancipatie: