Maandag nieuw seizoen van NieuwLicht van start

Tijs van den Brink op zoek naar genuanceerd perspectief achter het nieuws

Wat gebeurt er precies tijdens abortusdemonstraties? Heeft adoptie, ondanks alle negatieve verhalen van afgelopen jaren, toekomst? En in hoeverre heeft afvalscheiding zin? Stuk voor stuk vragen die langskomen in het nieuwe seizoen van NieuwLicht; het programma waarin presentator Tijs van den Brink het land ingaat om de verhalen achter het nieuws te vinden. Van den Brink gaat iedere maandag zelf langs bij betrokkenen en deskundigen om antwoorden te krijgen op vragen die eerder niet gesteld zijn.

Maandag nieuw seizoen van NieuwLicht van start

Van den Brink: ‘Ik zie ernaar uit om ook dit seizoen tegendraadse geluiden op te vangen in de samenleving en die op een genuanceerde manier, voorzien van m’n eigen perspectief, op tv te brengen. Over allerlei onderwerpen: abortusdemonstraties, afvalscheiden, antisemitisme, you name it, het past allemaal in NieuwLicht.’

Abortusdemonstraties

De eerste uitzending van het vierde seizoen, op maandag 2 september, gaat over abortusdemonstraties. De abortusdiscussie is weer volop opgelaaid, abortusklinieken klagen over een toenemend aantal anti-abortusdemonstraties voor hun deur. Minister Hugo de Jonge pleitte zelfs voor een bufferzone voor abortusklinieken, omdat vrouwen er zouden worden lastiggevallen. In deze aflevering onderzoekt Tijs van den Brink wat er écht gebeurt voor de abortusklinieken: is er sprake van agressie of staan de demonstranten daar om hulp te verlenen, zoals ze zelf zeggen? Tijs hoort het indrukwekkende verhaal van Fatima (niet haar echte naam), zij vertelt dat ze besloot af te zien van abortus, doordat ze voor de kliniek werd aangesproken door anti-abortusorganisatie Schreeuw Om Leven. Maar ook spreekt hij met Eva, zij heeft een abortus ondergaan en werd onderweg naar de abortuskliniek door een demonstrant ‘moordenaar’ genoemd.

Volgens abortusarts Monique Opheij is Eva slechts één van de vrouwen die overstuur de kliniek binnenkomen. Anti-abortusdemonstrant Florens van der Spek legt aan Tijs uit waarom hij bewust gebruik maakt van confronterende teksten als ‘abortus is babymoord’. Schreeuw Om Leven kiest voor een heel andere aanpak en zet in op hulpverlening.

NieuwLicht, vanaf 2 september, elke maandagavond om 22.55 uur op NPO 2