'Baudet had gelijk: atheïsten zijn christelijker dan ze denken'

"Christenen heb je in verschillende soorten; katholieken, protestanten, agnosten en atheïsten. Allemaal, op hun manier, volgelingen van Jezus." 'Dit twitterde Thierry Baudet twee jaar terug. Het leidde tot veel hilariteit. Heeft Baudet weer iets te lang aan de lavendel geroken?' Volgens journalist David Boogerd laat een recent boek zien dat hij een punt had.

'Baudet had gelijk: atheïsten zijn christelijker dan ze denken'

In zijn column voor NPO Radio 1 analyseert Boogerd het nieuwe boek van de Britse historicus Tom Holland. 'In zijn nieuwe boek 'Heerschappij, de christelijke invloed op het westerse denken' (verschijnt in januari) betoogt Holland dat het christendom veruit de belangrijkste ontwikkeling is geweest in de westerse geschiedenis. En hoewel steeds meer mensen zich de afgelopen decennia hebben afgekeerd van het christelijk geloof, blijven hun opvattingen over politiek, seksualiteit en wetenschap onmiskenbaar bepaald door eeuwen van christelijke geschiedenis.

Waarden die we zo voor lief nemen, en zo gewoon zijn geworden, dat we niet realiseren waar ze vandaan komen. Het is zo verweven met onze cultuur dat we de eigenheid niet meer zien. Het Westen is als een goudvis, en het christendom is het water waarin we zwemmen, stelt Tom Holland.'

David Boogerd is journalist voor NieuwLicht en presentator van De Ongelooflijke Podcast