Doe mij maar een huis in Loppersum

Hoe wonen in Loppersum weer leuk lijkt te worden

Scheuren in de muur, verzakkingen of zelfs ingestorte huizen door aardbevingen als gevolg van gaswinning. Voor veel Groningers is dit een bekend fenomeen. Ondanks dat verhuisden Joke Scholten en haar man afgelopen jaar naar Loppersum. Nu er een eind lijkt te komen aan de gaswinning, wordt wonen in Loppersum nog beter.

Doe mij maar een huis in Loppersum

Het kabinet wil dat de gaswinning in Groningen eerder stopt. Minister Eric Wiebes meldt dat er nu vanuit gegaan wordt dat hier in 2022 al een eind aankomt, in plaats van het eerder genoemde 2030. Ook zegt Wiebes dat de gaswinning komend jaar al verlaagd wordt tot 11,8 miljard kubieke meter, wat onder het ‘veilige niveau’ van 12 miljard kubieke meter ligt. Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen is het risico op aardbevingen op dat niveau aanvaardbaar.

Veerkrachtig Loppersum

Joke Scholten en haar man zijn in april 2019 verhuisd naar Loppersum, wat ook wel bekend staat als het epicentrum van de aardbevingen. Dat hier regelmatig aardbevingen voorkomen, was voor hen geen enkel punt. “Wij kiezen zelf voor deze plek en zijn niet emotioneel belast. Het is niet dat we een huis hebben dat al jaren in de familie zit.” In haar omgeving ziet ze wel mensen die veel problemen ervaren als gevolg van de bevingen. Zo wordt er komend weekend nog in één hele wijk een garageverkoop gehouden, omdat deze huizen over drie weken allemaal gesloopt zullen worden. Wel komt hier duurzame nieuwbouw voor in de plaats, die aardbevingbestendig is.

Scholten heeft wel vertrouwen in Loppersum. “Er gebeurt ook veel leuks hier, er zijn leuke ondernemingsinitiatieven, er wonen ontzettend veel kunstenaars, dus er is heel veel veerkracht tegelijkertijd.” Zelf levert ze ook haar eigen bijdrage aan het dorp. Zo werkt Joke Scholten als vrijwilliger bij onder andere het plaatselijke zwembad en achter de bar tijdens de muzieksessies, die haar man regelmatig organiseert. Daarnaast denkt ze dat Loppersum echt weer een bruisende plek zal worden, mits de gaskraan ook daadwerkelijk dichtgaat. Over 15 jaar zou het volgens Joke weer helemaal opgebloeid kunnen zijn. “Het is echt zo’n leuk dorp! De bewoners van de overvolle steden weten niet wat ze missen!” 

 

'Eerst zien, dan geloven'

Het stoppen van gaswinning biedt een goed vooruitzicht voor de Groningers. Wel merkt Scholten dat niet iedereen er het volle vertrouwen in heeft. Het is vaak genoeg voorgekomen dat er nieuwe plannen werden gemaakt, die uiteindelijk weer tegenvielen. Zo komt er bijvoorbeeld een stuwmeerregeling. Dit houdt in dat schademelders 5000 euro vergoeding kunnen krijgen voor hun opgelopen schade. Wanneer mensen hun schade laten onderzoeken, blijkt het daadwerkelijke schadebedrag echter vaak veel hoger te liggen. Door middel van deze regeling worden de problemen dus vooralsnog niet volledig opgelost. Daarom heerst er ook nu bij de nieuwe plannen van het kabinet een ‘eerst zien, dan geloven’ mentaliteit.