Excuses voor antisemitisme op de radio

In de nacht van maandag op dinsdag heeft radiopresentator Morad EL Ouakili van BNNVARA tijdens het NPO Radio 1-programma Gaan! ruimte geboden aan een beller die Jodenhaat verkondigde. Een dag later biedt de presentator zijn excuses hiervoor aan. Is het aanbieden van zijn excuses voldoende? Of moet het toestaan van antisemitisme op de radio harder worden aangepakt?

Excuses voor antisemitisme op de radio

Tijdens het Radio 1-programma Gaan! kreeg een beller, genaamd Mario, acht minuten lang de tijd om zijn Jodenhaat met Morad en de luisteraars te delen. Zo zei hij onder meer dat “geldgierig Jodengespuis” overal ter wereld uitgeroeid zou moeten worden. El Ouakili liet hem doorpraten, zonder enig tegengeluid te geven. Sterker nog, hij las positieve reacties voor van luisteraars die volledig achter Mario en zijn antisemitische uitspraken stonden. BNNVARA bood gister excuses aan op Twitter en de omroep doet dit vandaag normaals via haar website. Ook Morad zelf kwam er vanochtend op terug tijdens de Radio 1-uitzending, na alle commotie die hieromheen is ontstaan. “Ik had moeten ingrijpen toen ik doorhad wat voor vlees ik in de kuip had” zegt de presentator.

Maatregelen

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft meerdere meldingen ontvangen van luisteraars die de antisemitische uitspraken als zeer schokkend ervoeren. CIDI twittert een gesprek te willen met BNNVARA vanwege het podium bieden aan antisemitisme op de radio, wat overigens ook al een keer eerder heeft plaatsgevonden.

 

Ook Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, vindt dit niet door de beugel kunnen. In een tweet schrijft hij dat hij hoopt dat dit niet ongestraft blijft.

Wat vind jij?

Wat vind jij? Is alleen excuses hiervoor voldoende? Of moeten er hardere maatregelen worden genomen? Laat je reactie achter op onze Facebookpagina!