Minister Van Engelshoven wil halt op rolbevestigend speelgoed

Autootjes en Marvelpoppen voor jongens, glitterstiften en Barbies voor meisjes. Als het aan minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) ligt, is dat binnenkort verleden tijd. Zij roept speelgoedfabrikanten op om rolbevestigend speelgoed onder de loep te nemen.

Minister Van Engelshoven wil halt op rolbevestigend speelgoed

De aanleiding voor deze oproep is het bericht dat Franse speelgoedwinkels eind volgend jaar stoppen met de indeling ‘jongen’ en ‘meisje’. Winkelpersoneel mag daar bij het inpakken van het speelgoed niet meer vragen of het cadeau voor een jongen of een meisje is. Ook in reclamefolders mag er geen specifiek onderscheid meer worden gemaakt.

Campagne Sire juist wel rolbevestigend

Het genderneutraal maken van kinderartikelen is niet nieuw. Al in 2017 besloot Hema om geen gebruik meer te maken van jongens- en meisjesafdelingen, maar deze samen te brengen als de afdeling ‘Kids’.

In datzelfde jaar liet Sire juist een tegengesteld geluid horen met de campagne ‘Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?’. In deze campagne zie je het traditionele beeld van buitenspelende jongens, die met zakmessen hout bewerken, hutten bouwen en skateboarden. Het doel hiervan is bewustwording creëren over het feit dat jongens en meisjes gelijkwaardig zijn, maar niet hetzelfde. Sire stelt dat opvoeders van Nederland soms uit het oog verliezen dat jongens zich op een andere manier ontwikkelen en anders leren dan meisjes.

SIRE | laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn? | 2017