"Pak bedrijven aan, in plaats van mij met m’n vuilniszakje door de wijk te dwingen"

Column van Tijs van den Brink over afval scheiden

Tijs van den Brink loopt tegenwoordig regelmatig met een zakje restafval door zijn woonwijk. De gemeente waar hij woont, is begonnen met zogeheten 'omgekeerd afval inzamelen', ook wel 'bronscheiden' genoemd. Dit betekent dat hij dus zelf zijn afval moet scheiden. Maar heeft dit wel zin? Of kan een machine in een fabriek dit veel beter? Lees hieronder de column die Tijs voor EO Visie schreef.

"Pak bedrijven aan, in plaats van mij met m’n vuilniszakje door de wijk te dwingen"

"Nee, ik heb het niet over het apart inzamelen van papier, glas, groente-, fruit- en tuinafval (GFT), dat deden we natuurlijk allang. Ik moet nu ook de rest van het afval scheiden: plastic, metaal en drinkpakken (PMD) in de ene bak, de rest in een andere.

Die rest wordt niet meer thuis opgehaald. Die moet ik zelf naar een ondergrondse container bij mij in de wijk brengen. En daarom loop ik dus met mijn zakje door de wijk...

Ik weet niet of uw gemeente ook al ‘zo ver’ is, maar het valt niet mee. Want ik sta voortdurend in dubio: is dit PMD, of is dit rest? Een chipszak lijkt van plastic, maar is restafval. En wat te doen met verpakkingen die voor de helft van papier en voor de andere helft van plastic zijn? En o ja: heeft u ruimte voor drie vuilnisbakken in de keuken: PMD, GFT en rest? Ik niet."

Tijs van den Brink wil andere manier van afvalscheiden