Queen of pop verbiedt smartphones bij tournee

Een kijkje achter de schermen bij smartphonegebruik tijdens concerten

Maandag heeft Madonna via Ticketmaster laten weten dat het gebruik van smartphones niet toegestaan is tijdens haar tournee. Zo wil de superster naar eigen zeggen een ‘phone free experience’ bieden aan haar fans. Goed nieuws dus voor de muziekpuristen die niet afgeleid willen worden tijdens een concert, maar hoe wenselijk vind jij een verbod tijdens liveshows?

Queen of pop verbiedt smartphones bij tournee

Madonna is niet de eerste die een dergelijke maatregel toepast. Veel artiesten storen zich aan de muur van smartphones waar ze tegenaan moeten kijken tijdens optredens. Het verbieden ervan zou concertgangers moeten helpen om het optreden ‘echt’ te ervaren. Daarnaast heeft de toegenomen populariteit van beeldmateriaal door bezoekers ervoor gezorgd dat er veel minder vraag is naar videomerchandise en concertkaartjes. Ook zijn veel artiesten bang dat uitglijders, zoals vals zingen, binnen een mum van tijd online viral gaan.

Reacties: 'Over twee jaar helft van alle shows smartphone-vrij'

De reacties op dit bericht waren op Twitter zeer wisselend. Veel fans prezen Madonna voor deze gouden greep om die irritante schermen uit te bannen, terwijl anderen kritisch waren op het feit dat de mogelijkheid werd ontnomen om een filmpje of foto te maken voor een ervaring waar zeshonderd dollar voor moest worden neergelegd. Om nog maar te zwijgen over de uitdagingen op het gebied van logistiek en privacy die deze maatregel zou veroorzaken.  

Muziekjournalist Mark Roos vindt het smartphonegebruik uit de hand lopen en begrijpt de frustratie van artiesten: ‘Zij proberen een show te maken terwijl iedereen op zijn scherm kijkt. Daarnaast belemmeren al die telefoontjes ook nog eens het zicht voor andere bezoekers.’ Roos is geen voorstander van een verbod: ‘Ik denk dat je eerst de discussie aan moet gaan. Ik denk dat Madonna dit vooral doet om de krantenkoppen te halen en zo de discussie aan te zwengelen.’ 

Een vertegenwoordiger van de Ziggodome zegt in een reactie ook regelmatig te maken te hebben met artiesten die zich ergeren aan smartphonegebruik van bezoekers: ‘De Amerikaanse cabaretier Kevin Hart had als oplossing bedacht om vijf minuten aan het einde van zijn show iedereen de kans te geven om te kunnen laten zien dat ze hem gezien hadden en zo tegelijkertijd niets te verraden van de voorstelling zelf.’ De Amsterdamse concerthal handelt naar de wensen van de artiest. Door de toename aan artiesten die anti-smartphone zijn, denkt Ziggodome dat over twee jaar de helft van de shows smartphone-vrij zal zijn.

Irritant, maar wel de norm

Ondanks dat het tegenwoordig doodnormaal is om overal je smartphone mee te nemen blijkt uit het onderzoek van ticketwebsite Eventbrite dat veel bezoekers het gebruik van smartphones tijdens concerten als storend ervaren: ‘Van de ruim 500 ondervraagden die vorig jaar een muziekevenement hebben bezocht, zegt meer dan 50% liever te hebben dat anderen minder foto’s en video’s maken tijdens een optreden, terwijl 64% zelf ook opnames maakt.’  

Cognitief psycholoog Stefan van der Stigchel raadt ook aan om je telefoon in je zak te houden tijdens een concert. ‘Je aandacht is maar heel beperkt, dus je kan in werkelijkheid maar één ding tegelijkertijd. Als je een filmpje maakt ben je met allemaal instellingen tijdens het filmen bezig en niet met het concert zelf.’ Hij begrijpt de frustratie van de artiest ook: ‘Iedereen die voor een zaal staat weet wel dat het een probleem is dat toehoorders totaal ergens anders mee bezig zijn. Je wil zo veel mogelijk één op één contact hebben.' Hij acht het initiatief om de smartphone te verbieden tijdens concerten zeker als haalbaar. ‘Ik denk dat in sommige situaties mensen dit ook gewoon even nodig hebben, dat iemand ze dit verbiedt. En dat je je daarna ook wel realiseert: de artiest heeft gewoon gelijk.’ 

Wat vind jij? Zorgt de smartphone ervoor dat we niet meer volledig kunnen genieten van een concert? Is het irritant en asociaal? Of is het juist een voorrecht dat we alles kunnen vastleggen en het daarna met iedereen kunnen delen?