Sociaal experiment met een keppeltje op

Youtuber Benjamin Beernink neemt proef op de som met antisemitisme op straat

Nieuwberichten laten steeds vaker weten dat veel Nederlandse joden zich niet meer openlijk als jood durven te tonen in het openbaar. Youtubers Benjamin Beernink en Jaap Gunnink van het kanaal 'Bondgenoten' ging daarom de straat op met een keppeltje om door middel van een sociaal experiment te testen of de berichtgeving klopte. NieuwLicht sprak met Benjamin over zijn ervaring.

Sociaal experiment met een keppeltje op

Sociaal experiment

Het motto van Bondgenoten is testen hoe sociaal Nederland is. Komen mensen nog wel voor elkaar op in de samenleving? Toen de jongens het nieuws lazen, wisten ze meteen dat dit iets voor hun kanaal was. Geleid door de actualiteit, zat er ook een persoonlijk aspect aan het experiment. “Normaal gesproken spelen we scènes die niet op ons persoonlijk zijn toegespitst, maar in dit geval wel. Ik ben namelijk van joodse komaf, dus het raakte me wel meer dan andere dingen die wij doen.”

Benjamin heeft zijn joodse komaf aan zijn moeder te danken. Voor het filmen sprak hij haar over wat ze van plan waren te filmen. “Aan de ene kant vond ze het een goed idee dat we het onder de aandacht brachten, maar ze was ook een beetje bang. Ze zag sneller in dat mensen ons misschien iets aan konden doen. Mijn moeder had natuurlijk ook het nieuws gevolgd. Ze had niet zoiets van ‘ga maar eens lekker rondlopen in Kanaleneiland met een keppeltje.’”

Kwetsbaar met een keppeltje

In eerste instantie verliep voor Benjamin het draaien niet anders dan normaal. “Van tevoren viel de spanning wel mee. Pas op het moment dat ik rond ging lopen met het keppeltje merkte ik op dat mensen me meer aankeken en er af en toe wat over zeiden. Ja, dat was wel spannend op een gegeven moment. Normaal draag ik natuurlijk geen keppel. Ik schrok dat het zo ernstig was. Na de eerste keer dat ik werd aangesproken, liep ik wel met een ander gevoel rond.”

Benjamin noemt dat hij het gevoel had dat het dragen van de keppel voelde alsof hij met een wapen rondliep. Vooral nadat hij meerde malen was aangesproken. “Je gaat echt denken van: ‘Ben ik nu zo vreemd of juist iedereen om mij heen? In de montage hebben we alles nog meerdere keren teruggeluisterd. Daar hebben we nog veel meer gehoord dan dat we tijdens het filmen hebben opgemerkt. Iets onverstaanbaars wat een jongen in het centrum tegen me zei was waarschijnlijk ‘vieze homo’. Maar dat hoor je pas nadat je het tien keer hebt teruggeluisterd.”
 

Onverwachte reacties

Naast reacties van familie kregen de Youtubers natuurlijk veel reacties online. “Wat mij in het algemeen verbaasde, en wat ik ook echt kan prijzen, was dat heel veel moslims heel erg positief tegenover de video stonden. Ze distantieerden zich van het gedrag wat er te zien was in de video.” In de video is namelijk te zien dat iemand met een Arabische achtergrond in Kanaleneiland Benjamin uitmaakte voor ‘kankerjood’. “Moslims reageerden met statements als ‘dit is echt niet onderdeel van ons geloof’, ‘wij respecteren alle geloven’ of ‘zij mogen zich geen moslim noemen’ zelfs! Ze wilden echt laten weten dat niet alle moslims joden haten.”

Rumoer

Met het filmpje, dat inmiddels zeshonderdduizend keer is bekeken, hebben Bondgenoten veel reuring veroorzaakt. Zo heeft de jongerenafdeling van de PvdA een demonstratie gehouden bij het winkelcentrum waar Benjamin werd uitgescholden. Benjamin vindt het mooi dat hun experiment dit teweeg heeft gebracht, maar voelt zich niet geroepen om zich verder te mengen in de discussie. “Natuurlijk zijn we enorm tegen antisemitisme, maar het is niet ons doel om een soort grote strijd ertegen te voeren.”

Toch is hij er wel anders over gaan nadenken. “Ik merk dat ik nieuws rondom antisemitisme wel meer in de gaten ben gaan houden. Puur omdat ik nu zelf heb ervaren hoe het is om belaagd te worden wanneer je op een hele simpele manier laat zien dat je jood bent. Je belast niemand als je met een keppeltje rondloop. Ik begrijp echt niet waarom je daarvoor wordt aangevallen.”

Ernstig gesteld

“Er wordt over antisemitisme iets te makkelijk gedaan, waardoor het onder de radar verdwijnt. Het zou naar mijn mening constant hot-topic moeten zijn! Het is namelijk best ernstig gesteld met Nederland in dit opzicht. Je krijgt niet echt het idee dat er veel aan gedaan wordt, buiten het feit dat politici soms er wat over roepen.”

Wanneer we komen te spreken over oplossingen blijft Benjamin toch bescheiden. “Tja, ik heb ook de oplossing niet. Het lijkt me wel verstandig als er meer over wordt gepraat. Mensen die het niet zo hebben met de joodse gemeenschap moeten naast joden ook gehoord worden. Ten slotte moet het ook gewoon harder worden aangepakt. Anders maakt het niet uit voor de mensen die maar gewoon ‘kankerjood’ roepen.”

“Het allerbelangrijkste is om elkaar te begrijpen. Waarom vind jij dit of dat? Daar kun je best een middenweg in vinden en hoef je echt elkaar niet te haten, toch?”

.

Bekijk hier de video van Bondgenoten