Wen Xin al twee jaar op zoek naar biologische ouders

"Ik wil gewoon graag laten weten dat het goed met me gaat"

Wen Xin is als jong meisje geadopteerd uit China en woont sindsdien in Nederland. Sinds twee jaar is ze een zoektocht gestart naar haar biologische familie. "Misschien vind ik mijn biologische zussen, broers en het liefst natuurlijk mijn biologische ouders." Voor NieuwLicht vertelt ze wat adoptie en deze zoektocht met haar doet.

Wen Xin al twee jaar op zoek naar biologische ouders

Om haar biologische familie op te sporen heeft Wen Xin haar DNA laten registreren en geuploadt naar verschillende internationale databases. “Daarmee hoop ik een match te gaan krijgen. Misschien vind ik mijn biologische zussen, broers en het liefst natuurlijk mijn biologische ouders"

Wen Xin probeert de zoektocht vol te houden door regelmatig in alle databases te kijken. Verder heeft ze via WeChat, een Chinese variant van Whatsapp veel contact met andere internationaal geadopteerden. “Sinds vorige zomer zijn we posters gestart en hebben we foto’s gestuurd. Die worden in China op sociale media gedeeld.”

Hoop

Voor zo ver Wen Xin weet heeft dit alles nog geen reacties opgeleverd. Toch houdt ze hoop: "Ik probeer verschillende scenario’s te bedenken. Bijvoorbeeld dat ze ook overleden kunnen zijn. Of dat ze geen contact zouden willen. Ja, wat dan? Maar ik hoop er achter te komen waarom ze me hebben afgestaan? Het kan de één kind politiek zijn, het kan zijn dat ze liever een jongen wilden en geen meisje."

Wen Xin is zich er van bewust dat het vinden van haar biologische familie ook moeilijke vragen kan opwerpen: ‘Stel je voor dat het blijkt het dat ik nog biologische zussen of broers heb, die nog wél bij hen wonen. Dan komen er wel echt vragen op: waarom ben ik dan wel afgestaan en zij niet?"

Mocht Wen Xin haar biologische ouders vinden, dan is er één belangrijke boodschap die ze wil overbrengen: "Ik wil gewoon graag laten weten dat het goed met me gaat en dat ik hier goed terecht ben gekomen. En dat zij zich niet schuldig hoeven voelen dat ze me hebben afgestaan."

In deze video vertelt Wen Xin over haar zoektocht:

Tekst gaat verder onder de video.

Adoptie niet laten overheersen

Wen Xin heeft gemerkt dat ze niet té veel met de zoektocht bezig moet zijn. “Want dan komen de vragen: Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? zo op de voorgrond en dat is ook niet fijn. Ik denk dat adoptie, het afgestaan zijn en het op zoek zijn naar biologische familie een onderdeel is van je leven, maar het moet niet je hele leven zijn. Dat kan je psychologisch ook niet aan.”