Boerin Hanneke bij het boerenprotest: 'wees trots op ons!'

1 oktober 2019

Duizenden boeren zijn vandaag in Den Haag om te protesteren. Ze zijn boos, omdat ze vinden dat ze door media en politiek worden weggezet als milieuvervuilers en dierenbeulen. Boerin Hanneke van der Corput deed eerder haar verhaal in de tv-uitzending van NieuwLicht en vertelt vanaf het Malieveld waarom zij meedoet aan het boerenprotest.

Boerin Hanneke bij het boerenprotest: 'wees trots op ons!'

'Het is hier enorm druk', vertelt Hanneke vanuit de mensenmassa. 'Er zijn heel veel tractoren en voorladers die omhoog staan, met slogans er op. Veel mensen hebben t-shirts aan waarmee ze duidelijk maken dat ze achter de actie staan. Ook zie ik heel veel spandoeken met #Trotsopdeboeren. Wij zelf hebben een spandoek gemaakt en in ons weiland gezet, langs een N-weg. Met de tekst: ‘Dankzij de overheid worden boeren verleden tijd’.

Als varkenshouder heeft Hanneke te maken met strenge en steeds veranderende regelgeving. Daardoor staat haar boerenbestaan en dat van veel collega's onder druk. Dat is een van de redenen waarom ze naar Den Haag is gegaan vandaag. In tegenstelling tot veel van haar collega's overigens niet met de traktor, maar met de trein, omdat het anders vanuit Vught niet te doen was. Vooral het massale aspect van het boerenprotest vindt ze belangrijk. Daarmee laten de boeren volgens haar zien dat het heel veel mensen vinden dat de beeldvorming over boeren nu verkeerd is.

‘Die beeldvorming wordt steeds respectlozer. Mensen denken dat we niet goed voor onze dieren zorgen. Daar worden vaak ook gemanipuleerde beelden bij gebruikt. Dode dieren op een foto van een boerderij gezet. We zitten in een verdomhoekje alsof wij slecht voor onze dieren zouden zorgen. Maar dat is totale framing!’

Tekst gaat door onder foto

Een van de traktoren met spandoek op het Malieveld

Een ander aspect voor Hanneke is het milieu en het feit dat boeren worden weggezet als milieuvervuilers. ‘Terwijl wij als enige sector constant bezig zijn met stikstofverlaging. Als je naar andere sectoren kijkt, die hebben nul doelen gehaald. De agrarische sector haalt alle doelen als het op stikstof aankomt. En dan krijgen we toch te maken met uitspraken als ‘de veestapel moet gehalveerd worden’. Van alle kanten wordt naar ons gewezen, terwijl we voorop lopen ten opzichte van de hele wereld. Wees juist trots op ons! Zie dat we juist heel milieuvriendelijk en diervriendelijk bezig zijn!'

Overwegen om te stoppen

Eerder vertelde Hanneke al haar verhaal aan Tijs van den Brink in de tv-uitzending van NieuwLicht. Daarin vertelde ze 'dat de lol er wel een beetje van af gaat zo. Je overweegt steeds vaker: moet je hier wel mee door blijven gaan. Moeten we dit nog steeds willen?'

Tekst gaat door onder video

'Lol van boerin zijn gaat er van af'

Steun

Of de vraag of dit boerenprotest van vandaag gaat helpen, is Hanneke vooral blij met de steun die ze ervaart. ‘Dit massale samenzijn helpt sowieso in steun naar elkaar. Zie je wel, er zijn zoveel mensen die ons een warm hart toedragen Dat alleen al helpt. Het gevoel dat iedereen achter de boeren staat.'

Ook politiek gezien heeft Hanneke goede hoop dat er iets gaat veranderen. 'Ze moeten wel. Als er niks gaat veranderen, blijven we doorgaan. Dan volgt protest op protest.'