Dirina vertelt haar moeder voor het eerst dat ze dakloos is

Hoe is het om plotseling dakloos te zijn? NieuwLicht volgde de afgelopen weken de vijfentwintigjarige Dirina. Zij vertelt hoe het is om tegelijkertijd mee te doen in de samenleving én haar dakloosheid stil te houden voor vrienden en familie. Afgelopen weekend heeft Dirina toch de stap gezet om het haar moeder te vertellen. Bekijk hieronder hoe dat ging!

Dirina vertelt haar moeder voor het eerst dat ze dakloos is

Het was geen pretje voor Dirina om aan te kloppen bij de Leidse daklozenopvang toen ze op straat belandde. ‘Het zag eruit als een gevangenis, dat was wel confronterend. In tranen meldde ik me bij de beveiliging. Ik kon er de nacht verblijven. De volgende dag ben ik gewoon weer naar mijn werk gegaan.’

Dirina is pas relatief kort dakloos, maar haar problemen speelden al langer. ‘Het begon allemaal toen ik een huurachterstand kreeg. Tijdens mijn werk liep ik tegen een burn-out aan en ben ik gestopt met werken. Daarna ben ik ergens anders in dienst gegaan, maar ook daar was ik naar verloop van weer tijd vertrokken. Het kon mij op een gegeven moment allemaal niets meer schelen. Ik zat alleen nog maar thuis op de bank en begon te drinken.’

Alles weg, zelfs de konijnen

Intussen werd de huurachterstand van Dirina alleen maar groter en ze ontving ook nog eens een belastingafgifte die flink tegenviel. ‘Tijdens mijn werk kreeg ik een telefoontje van de deurwaarder die zei dat hij in mijn huis stond. Ik kon de schuld niet betalen, dus ze namen alles mee en ik moest mijn huis uit. Ik had uiteindelijk bijna niks meer over, zelfs mijn twee konijnen waren meegenomen.’

‘Eén vriend weet dat ik dakloos ben, verder niemand. Ik heb geen behoefte om het te vertellen aan vrienden en familie’, zegt Dirina. Dakloos zijn is volgens haar een groot taboe. ‘Niemand weet hoe te reageren op je situatie.’ Ze kan veel beter haar verhaal kwijt bij de daklozenopvang. ‘De mensen die daar rondlopen zijn intussen mijn maatjes geworden, die ik dagelijks opzoek. Zij begrijpen wel waar ik nu in zit.’

'Mijn moeder wist van niks'

Ook haar moeder had geen idee wat er met haar aan de hand was. Ze hield de schone schijn op. Dirina at gewoon bij haar thuis op zaterdag en ging naar verjaardagen van neefjes en nichtjes. ‘Ik had het nog niet verteld. Ik durfde haar reactie niet onder ogen te zien. Als ze vroeg hoe het ging, dan vertelde ik dat het goed ging’, vertelt Dirina.

Afgelopen weekend heeft Dirina toch de stap gezet om haar moeder en stiefvader over haar schulden en dakloosheid te vertellen. NieuwLicht ging langs bij haar tijdelijke woning, die haar is toegewezen. In de bovenstaande videoreportage kun je zien hoe haar coming-out is verlopen.