'Drugsbestrijding is on-Nederlands beperkend en kleinburgerlijk'

Jonge Democraten pleiten voor legaliseren xtc-gebruik

'XTC wordt op grote schaal gebruikt, zeker onder jongeren. Bijna een op de vier jonge twintigers heeft wel eens een een pilletje geslikt. Gaat u voor de lol eens kijken bij het lokale poppodium in uw stad op zaterdag- of zondagochtend rond een uur of 5 à 6. Daar treft u groepen jongeren met grote ogen, breed glimlachend naar hun fietsen lopen, terwijl ze elkaar een knuffel geven en vertellen hoe geweldig de avond was. Neem ter vergelijking op een vrijdag- of zaterdagavond eens een kijkje in de uitgaansstraat in uw stad, waar mensen legale alcohol hebben gedronken, lopen te zingen en schreeuwen en in het openbaar staan te urineren. Met een beetje pech komt u zelfs een knokpartij tegen.'

'Drugsbestrijding is on-Nederlands beperkend en kleinburgerlijk'

'Nederland heeft een alcoholcultuur die veel nadelen voor de openbare orde en de volksgezondheid met zich meebrengt. Desalniettemin vinden we bijna allemaal dat dat de eigen keuze van die mensen is. Zo lang de overlast beperkt blijft, doen we er niet al te moeilijk over,we zijn immers allemaal jong geweest. XTC daarentegen wordt gezien als ‘chemisch’ en ‘eng’, terwijl de effecten en gezondheidsschade veel minder ernstig zijn dan van alcohol. Uit tal van onderzoeken en vergelijkingen blijkt al dat XTC een van de minst schadelijke en minst verslavende soorten drugs is.

Overheid moet vrijlaten én beschermen

Jaarlijks sterven ongeveer zeven mensen aan XTC-gebruik, tegenover zo’n 1700 doden door alcohol. Vaak zijn slechte voorlichting of vergiftiging de doodsoorzaak. Door legalisering en regulering van XTC kan er overheidscontrole worden toegevoegd aan de productieketen en kan voorkomen worden dat er vervuilde pillen in omloop raken. Door de verkoop alleen nog te laten plaatsvinden in door de overheid geautoriseerde winkels kan meteen voorlichting worden gegeven en kan een leeftijdsgrens worden gehandhaafd. 

Laten we eerlijk zijn: geen enkele drug, inclusief alcohol of tabak, kun je 100% veilig nemen. Daarnaast hebben mensen zelf veel invloed over de mate van veiligheid van hun drugsgebruik. Maar laat de overheid op zijn minst bijdragen aan zoveel mogelijk en zo veilig mogelijk gebruik van dit soort genotsmiddelen. De overheid moet mensen zoveel mogelijk vrijlaten in hun drugsgebruik, maar mensen ook zoveel mogelijk beschermen. Momenteel zijn we onvrij en niet beschermd. 

Milieuvervuiling

Tegelijkertijd worden we wel blootgesteld aan pillen met steeds hogere concentraties MDMA en met risico op vervuiling. Dan kun je nog zeggen ‘dat is de keuze van de gebruiker’. Vooruit, maar hoe zit dat met alle schade aan mens en milieu door de productie van drugs? Geregeld horen we verhalen over gedumpt drugsafval in Brabantse bossen. Dat opruimen kost ons bakken met geld, en de politie-inzet om de drugscriminelen op te sporen heeft ons door de jaren heen al miljarden gekost en nog steeds niks opgeleverd: de milieuvervuiling gaat door, net als de drugsconsumptie. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik heb liever dat de overheid mijn belastinggeld aan de zorg of het onderwijs besteedt dan aan een zinloze war on drugs.

Kleinburgerlijk drugsbeleid

Het kleinburgerlijke drugsbeleid van de Nederlandse overheid druist in tegen alles waar Nederland voor staat, namelijk de vrijheid om te doen en laten wat we willen, zo lang we anderen niet lastig vallen. Als we agressieve, dronken jongeren door winkelstraten op zaterdagnacht accepteren, laten we dat dan ook doen met die jongere die al kauwend en met grote ogen op je af komt om je te knuffelen. Al helemaal als hij btw en accijns gaat betalen over zijn XTC. '