Ferdinand Grapperhaus: 'Als je harddrugs gebruikt financier je zware criminaliteit en liquidaties'

Tijs van den Brink interviewt Ferdinand Grapperhaus over zijn harddrugsbeleid

Moeten we harddrugs wel of niet legaliseren? Tijs van den Brink ging namens NieuwLicht in gesprek met Ferdinand Grapperhaus, minister van justitie en veiligheid, over het drugsbeleid in Nederland. Tijs komt in dit interview op voor de mensen die willen legaliseren. Grapperhaus stelt echter dat hij zich ‘matig heeft georiënteerd op de drugsproblematiek’ en probeert Tijs aan het twijfelen te maken. Maar is hij overtuigend?

Ferdinand Grapperhaus: 'Als je harddrugs gebruikt financier je zware criminaliteit en liquidaties'

Volgens de minister wordt zware criminaliteit gestimuleerd door het gebruik van harddrugs. Grapperhaus: ‘[dan] financier je de mensen die willekeurig vergismoorden en aanslagen plegen op journalisten en kranten die onwelgevallig over criminelen schrijven. Daarnaast financier je, heel verschrikkelijk, de moord op een advocaat, omdat je hun spullen koopt.’

De tekst gaat verder onder de video

Bekijk hier het interview met Ferdinand Grapperhaus

De minister belooft plechtig aan Tijs dat hij opstapt wanneer harddrugs gelegaliseerd zouden worden. Een concessie in de vorm van ‘staatspillen’ ziet Grapperhaus niet zitten: ‘gebruikers zijn steeds op zoek naar spannendere pillen.’ ‘Veilige’ pillen zouden volgens hem niet veel uithalen om de illegale markt te ondermijnen.

Zware drugcriminaliteit is niet goed aangepakt sinds de crisis, stelt Grapperhaus. Hij gaat het daarom hard aanpakken wanneer het kabinet daar geld voor vrijmaakt. Als de situatie blijft zoals die nu is, wordt Nederland over tien jaar een ‘narcostaat’, aldus Grapperhaus. Hij wil daarom op een breed offensief tegen drugscriminelen opzetten door ‘al het geld af te pakken wat ze hieraan hebben verdiend.’ En daarnaast preventiemaatregelen treffen om te zorgen dat jeugd niet in aanraking komt met drugscriminaliteit.