Gert-Jan uit Boer zoekt vrouw: "Moeten we straks ons varkensvlees uit China halen?"

Afgelopen dinsdag trokken boeren vanuit heel Nederland naar Den Haag om zich hard te maken voor hun bestaan. De veestapel zou gehalveerd moeten worden volgens Tjeerd de Groot van D66, om zo de stikstofuitstoot te verlagen. Voor boeren voelde dit als een klap in het gezicht. Wat hopen boeren met deze dag te bereiken? Zal de politiek naar hun luisteren? Wat gaan de boeren doen als zij niet worden gehoord?

Gert-Jan uit Boer zoekt vrouw: "Moeten we straks ons varkensvlees uit China halen?"

Hoop op een stabiel beleid

De meeste boeren die zich in Den Haag hadden verzameld, zijn lid van de stichting Farmers Defence Force. Deze stichting bestaat uit een groep boeren die zich wil inzetten om hun boerderij, familie en vrienden te beschermen tegen milieu-extremisten. Oprichter van deze stichting Mark van den Oever was ook aanwezig op de op protestdag in Den Haag. Hij hoopt dat Den Haag inziet dat er rekening met de boeren moet worden gehouden. “Ik hoop op een status quo. Er hoeft niet super veel te veranderen, maar we moeten minder met emotie en meer met wijsheid reageren. We hopen op een stabiel beleid voor de toekomst.” 

Stikstofprobleem is niet het echte probleem

Ook ex-kandidaat ‘Boer zoekt vrouw’ Gert-Jan Westerlaken, eigenaar van een melkveebedrijf in Babyloniënbroek, was aanwezig bij de demonstratie. Hij vindt dat dat de boeren in een kwaad daglicht komen te staan. “Door de media wordt verkondigd dat tegenwoordig de boeren de grootste vervuilers zijn van Nederland, maar ik ben van mening dat dat niet zo is.” Daarnaast zegt hij dat boerderijen de enige bedrijven zijn met een kringloop. Dit wil zeggen dat zij zelf het gras telen. De koeien eten het gras en vervolgens bemesten de boeren de grond weer met de koeienpoep. “De kringloop is volledig rond, maar toch worden we aangewezen als de grootste vervuilers en dat vind ik niet kunnen.”  

Voor de politiek is het een makkelijk inkoppertje om de boeren aan te wijzen als de schuldigen van het stikstofprobleem, vindt Gert-Jan. Zelf denkt hij dat het stikstofprobleem niet het echte probleem is dat er speelt. “Ze willen gewoon minder weiden in Nederland, die ruimte willen ze inpikken. Als je kijkt naar wat er allemaal gebeurt bij al die industrieën, vliegtuigen en auto’s, dat gaat allemaal maar door. Dat heeft natuurlijk een veel grotere impact op het milieu.” 

Varkensvlees uit China

Als de politiek het plan om de veestapel te halveren ook daadwerkelijk doorzet, heeft dat niet alleen grote gevolgen voor de boeren, maar ook voor de rest van Nederland. “Wat is de winst uiteindelijk? Die dieren worden nu in Nederland gehouden, maar die zullen in het vervolg dan in het buitenland worden gehouden, want de vraag naar zuivel en vlees is er nog steeds. Wordt het daar onder dezelfde omstandigheden geproduceerd als hier? Moeten we straks ons varkensvlees uit China halen? We hebben het hier in Nederland echt goed in de hand, het dierenwelzijn, maar ook de zorgen voor het milieu en omgeving. Dat hebben we hier allemaal goed geregeld.” zegt Gert-Jan.

Daarnaast vertelt hij dat de Nederlandse boeren al heel veel hebben ingeleverd. Doordat het melkvee tegenwoordig veel meer produceert, is de hoeveelheid vee sinds de jaren negentig sterk afgenomen. “Ik snap ook wel dat er niet nog meer bij moet komen, want Nederland groeit niet, maar de bevolking groeit wel. Ik snap dus wel dat we hier en daar ook wat ruimte moeten gaan geven aan andere dingen. Maar om nou te zeggen dat de helft van het vee weg moet, dat vind ik veel te abrupt.” 

Tekst gaat door onder foto

Boeren blijven boeren

Tijdens het protest kwamen ook verscheidene politici aan het woord. Carola Schouten, minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit, meende de boeren te steunen. “Mijn uitgangspunt is dat boeren die willen blijven boeren, en hun bedrijf over willen geven aan hun zonen en dochters, dat daar ruimte voor blijft. En we jullie gaan helpen om klaar te zijn voor de toekomst.” Ze geeft ook aan dat ze het goed vindt dat de boeren bij elkaar zijn gekomen om elkaar te steunen en hun punt te maken. “Jullie zijn met velen hiernaartoe gekomen, niet ongezien gebleven, jullie hebben wat van jullie laten horen. En wat mij betreft blijven jullie dat doen.” 

Bezetting van Schiphol

Veel boeren zijn bereid door te gaan met protesteren als dit protest niet het gewenste effect oplevert. Zo zijn ze bereid zich rondom Schiphol te verzamelen om opnieuw te demonstreren. Volgens hen is het heel makkelijk om de hele agrarische sector de schuld te geven van een te hoge stikstofuitstoot, maar ondertussen vliegen er nog steeds vliegtuigen op Schiphol en daar wordt niets aan gedaan.  

Boeren hadden per regio Whatsapp groepen opgesteld waarin zij berichten ontvingen over het protest in Den Haag. In deze groepsapps gaan er geruchten rond over een nieuwe opstand; de bezetting van Schiphol. Het Farmers Defence Force steunt deze acties echter niet. Zij willen eerst de politiek een eerlijke kans willen geven om met een reactie te komen op de opstand in Den Haag.  

Tekst gaat door onder foto

Wat vind jij?

De boeren hebben hun punt gemaakt tijdens het protest. Verschillende politici hebben hun verhaal aangehoord en een reactie gegeven. Het is nu aan hen om met een definitief antwoord te komen. Vind jij dat de boeren gesteund moeten worden? Is de dreiging terecht of gaan ze te ver? Laat je mening achter op Facebook