Historicus Bart Wallet waarschuwt: ‘Antisemitisme wordt mainstream’

Op sommige plekken in Europa beginnen vormen van antisemitisme steeds breder geaccepteerd te raken. Die waarschuwing doet historicus Joodse Geschiedenis Bart Wallet van de Universiteit Amsterdam tegenover Tijs van den Brink in de uitzending van NieuwLicht. Volgens Wallet wordt antisemitisme 'vanuit de flanken steeds meer mainstream.'

Historicus Bart Wallet waarschuwt: ‘Antisemitisme wordt mainstream’

In het tv-interview gaat Wallet in op de toename van antisemitisme in Nederland en de rest van Europa. Hij verklaart dit onder meer door de opkomst van social media. ‘De beleving, de ervaring van antisemitisme neemt vanaf ongeveer het jaar 2000 toe. Voor die tijd lag er een heel sterk sociaal taboe op antisemitisme. Dat deed je gewoon niet. Het was niet weg, maar het was vooral in de privé sfeer, we zagen het nauwelijks. Door de opkomst van internet en social media komt het helemaal naar boven, de onderbuik van Nederland gaat spreken.’

Tekst gaat door onder de video

Bart Wallet verklaart toename antisemitisme

Drie groepen

Antisemitisme komt volgens Wallet vanuit drie heel verschillende groepen. ‘Oud-antisemitisme, extreemrechts antisemitisme, dat is eigenlijk nooit weg gegaan. Het komt ook van extreemlinks, dat zag je bijvoorbeeld in de tijd van de Sovjet-Unie. En het komt ook uit de kring van islamisme, denk daarbij aan IS. Drie heel verschillende groepen en dat maakt dat de joodse gemeenschap voortdurend over z’n schouder moet kijken: waar komt het nou precies vandaan?'

Tekst gaat door onder de video

'Antisemitisme wordt mainstream' waarschuwt historicus Bart Wallet

Verschuiving

Wallet maakt zich zorgen over een verschuiving: ‘Wat ik eigenlijk zie gebeuren is dat antisemitisme in verschillende landen in Europa vanuit de flanken naar het centrum begint te kruipen. Dat allerlei ideeën van alt-right steeds breder geaccepteerd raken. Dat in een partij als Labour in Engeland extreemlinkse ideeën over joden er toe leiden dat joodse parlementariers uit de partij stappen. Dat vind ik heel schokkend. Dat geeft echt aan dat antisemitisme vanuit de flanken op sommige plekken mainstream begint te worden. Precies op dat punt moeten we de wacht betrekken.'

Bekijk de tv-uitzending over de toename van antisemitisme: