Hoogopgeleid, moeder en aan de XTC

Door de week zijn ze succesvolle zakenvrouwen en liefdevolle moeders. In het weekend gaan ze los op festivals, compleet met XTC-pil en al. Wat drijft de hoogopgeleide, werkende moeder tot het slikken van hard drugs?

Hoogopgeleid, moeder en aan de XTC

Hoogopgeleiden slikken meer XTC

Hogeropgeleiden gebruiken vier keer zoveel XTC als lageropgeleiden. Een opmerkelijk verschil en een harde verklaring hiervoor ontbreekt. Volgens het CBS kom je in de stad sneller in aanraking met drugs. Hogescholen en universiteiten bevinden zich vaak in steden. Dit zou een verklaring kunnen zijn. En heb je eenmaal in je studententijd geëxperimenteerd met een pilletje, dan is gebruik tijdens je werkende leven een logisch vervolg. 

"Het leven is dan weer even zoals het voeger was"

Else (39) is moeder van twee zoontjes (5 en 8 jaar) en heeft een goedlopend kinderkledingmerk. Ze maakt werkweken van rond de vijftig uur in de week. Het werk gaat altijd door, ook in de avonduren en weekenden. Else: "Het is soms wel ploeteren hoor. Regelmatig sta ik langs het voetbalveld te bellen, omdat er weer iets misgaat in het productieproces van de nieuwe collectie. Of juist andersom. Dan heb ik een ziek kind, terwijl ik de hele dag werkafspraken gepland heb staan. Mijn hoofd zit altijd vol met to-do-lijsten."

In haar volle agenda plant Else een paar keer per jaar een zogenaamd 'feestweekend'. De kinderen gaan dan uit logeren bij opa en oma en Else gaat 'los op een feestje'. "Naar deze weekenden kijk ik zo uit. Ik weet dat ik dan even helemaal niets moet en dat niemand iets van me verwacht. Mijn man regelt van te voren goede pillen. De veilige, die gecontroleerd zijn. Dat is wel een voorwaarde. En dan dansen we de hele nacht door. Vaak hebben we aan het eind van de nacht nog energie en pakken we nog een afterparty mee. Het leven is dan weer even zoals het vroeger was."

XTC als escapisme

Nadine (35) herkent dit verlangen naar de kinderloze fase van een aantal jaar geleden. Haar werk in de advocatuur vraagt constante focus en de druk om te presteren is groot. Nadine: "Ellenbogenwerk is aan de orde van de dag. Iedereen lijkt elkaar af te willen troeven, door net dat tandje harder te werken en net gehaaider te zijn dan de ander. Het is een onvriendelijke wereld. Daarom is het zo fijn om zo nu en dan een andere realiteit in te gaan. Dat is wat XTC doet, het creëert tijdelijk zo'n fijne wereld. Ik vind dan iedereen zo lief en wil de hele tijd knuffelen. Ineens is alles zacht en mooi om me heen. Een gevoel dat niet te beschrijven is en ook niet op een andere manier dan met XTC te creëren."

Ontsnapping uit de veeleisende werkelijkheid is voor zowel Else als Nadine de belangrijkste reden om XTC te gebruiken. Ze geven allebei aan tevreden te zijn met hun bestaan, ondanks de hoge werkdruk en verantwoordelijkheden. XTC als escapisme. Als middel om te ontsnappen aan onze 24-uurseconomie. Maar hoe zit het dan met het gevoel van verantwoordelijkheid? Voelen deze moeders geen gewetensbezwaren over hun harddrugsgebruik?

Meer risico's voor hartwerkende ouders

Else: "Nee, eigenlijk niet. Ik vind het niet slechter dan een avondje doorzakken in de kroeg. Het is voor mij gewoon plezier maken. Wat is daar verkeerd aan? Ik begrijp ook oprecht niet waarom mensen er moeilijk over doen." Ook Nadine ziet er niet zoveel problemen in, hoewel ze zich wel realiseert dat ze met het slikken van een pil een klein risico neemt. Nadine: "Hoewel we de pillen natuurlijk netjes laten controleren, weet je het nooit helemaal zeker. Er zal maar net een foute pil door de controle zijn geglipt. Maar ach, die kans is zo klein."

Toch zijn er weldegelijk risico's verbonden aan het slikken van XTC naarmate je ouder wordt. De website drugsinfoteam.nl geeft aan dat harde wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt, maar dat de algemen kennisfeiten glashelder zijn. De kans op een beroerte neemt toe naarmate je ouder wordt. Ook werkstress vergroot dit risico. Omdat XTC zorgt voor bloedvatvernauwing, loop je dus als hardwerkende dertiger of veertiger meer risico dan bijvoorbeeld een student.

Hetzelfde geldt voor hartritmestoornissen; iets wat door XTC veroorzaakt en verergerd kan worden. Een risico voor de jonge gebruiker, maar destemeer voor de toch al opgejaagde werkende ouder.

Wat vind jij: bad parenting of verdiend vermaak?

Else en Nadine zien geen kwaad in een paar keer per jaar pillen slikken. Ze aanvaarden de risico's, net zoals ze dagelijks risico lopen in het verkeer of tijdens de skivakantie. Ook daar kan het altijd misgaan.

We zijn benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp. Mag je überhaupt XTC gebruiken? Maakt het verschil wanneer je kinderen hebt? Discussieer hier over mee op onze Facebookpagina.