Landelijke Huisartsen Vereniging heeft grote zorgen over toenemend huisartsentekort

De Landelijke Huisartsen Vereniging maakt zich grote zorgen over het toenemend huisartsentekort in Nederland. Dat zegt bestuurslid Wendy Borneman in de tv-uitzending van NieuwLicht. “Als het tekort alleen maar blijft toenemen dan zal de wachttijd bij de huisarts toenemen.” Ook komt persoonlijke aandacht voor patiënten volgens Borneman in de knel.

Landelijke Huisartsen Vereniging heeft grote zorgen over toenemend huisartsentekort

Het huisartsentekort is volgens Borneman ontstaan doordat huisartsen het de afgelopen jaren steeds drukker gekregen. Dat komt onder meer doordat er in Nederland steeds meer ouderen zijn. Borneman: “Die wonen die ook nog eens langer thuis en de vragen waar ze tegen aanlopen zijn ook nog eens complexer geworden, dus dat kost meer tijd.” Bovendien krijgen huisartsen meer werk toegespeeld, vertelt het LHV-bestuurslid: “Vanuit ziekenhuizen, de GGZ en de Jeugdzorg krijgen artsen extra werk. Dus we krijgen steeds meer zorg te leveren die ook nog eens complexer is. Dat kost meer tijd en daardoor vraagt dat om meer huisartsen.”

Tekst gaat door onder de video

Landelijke Huisartsen Vereniging waarschuwt voor hoge werkdruk

Werkdruk

Borneman vertelt dat de werkdruk onder huisartsen inmiddels heel groot is. De LHV heeft het afgelopen jaar een onderzoek gedaan onder haar leden en daarin gaf tweederde van de ondervraagden aan dat ze de werkdruk te hoog vinden. “Huisartsen geven aan dat ze soms niet de zorg kunnen leveren die ze willen. En een kwart van de ondervraagden gaf aan dat ze aan hun taks zitten. Daarbij geven mensen ook aan: als het drukker wordt, kan ik niet zeggen dat ik nooit fouten ga maken.”

In de tv-uitzending van NieuwLicht komt ook huisarts Bart Bruijn aan het woord. In dit fragment vertelt hij hoe tijdgebrek leidde tot een medische fout:

Tekst gaat door onder de video

Hoge werkdruk zorgt voor fouten bij huisartsen

Op dit momenten merken patiënten gelukkig heel weinig van het huisartsentekort, vertelt Borneman. ‘Je merkt het vooral als je gaat verhuizen, of als je huisarts met pensioen gaat of ernstig ziek wordt.” Toch is er wel degelijk reden tot zorg; Borneman vertelt dat ze zou willen dat patiënten zich geen zorgen hoeven te maken, maar dat de LHV de problemen tot nu toe alleen maar groter ziet worden. “Als het tekort alleen maar blijft toenemen dan zal de wachttijd bij de huisarts toenemen." Ook komt de persoonlijke aandacht voor de patiënt in de knel en het vinden van nieuwe praktijkhouders wordt steeds lastiger.