‘Nederland moet een vrachtautoloze zondag invoeren’

Nederland moet een vrachtautoloze zondag invoeren, vindt SGP-Kamerlid Chris Stoffer. Volgens het Nederlands Dagblad (ND) komt hij vandaag met dat plan tijdens de begrotingsbehandeling Infrastructuur. Het verbod zou ook moeten gelden voor pakketbezorgers in de wijken.

‘Nederland moet een vrachtautoloze zondag invoeren’
Landen waarin een vrachtautoloze zondag is.

Stoffer wijst minister Cora van Nieuwenhuizen er woensdag op dat veel EU-landen zoals Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk al een verbod kennen op vrachtautoverkeer op zondag. ‘Alleen al om meer eenduidigheid te krijgen in de verschillende EU-landen is een verbod op vrachtverkeer op zondag een goede zaak’, vindt Stoffer. Volgens hem is de Benelux echt een uitzondering.

Zondagsrust

Het belangrijkste argument voor een vrachtautoloze zondag is voor Stoffer de speciale positie van de zondag. ‘De zondag is voor ons een speciale dag. God heeft ons die dag als rustdag gegeven.’

Minder CO2-uitstoot

Een ander voordeel van een vrachtautoloze dag is volgens Stoffer de positieve invloed op het milieu. Een gehele autoloze zondag zou 1 megaton minder CO2-uitstoot opleveren. Het vrachtverkeer neemt daarvan een ‘substantieel deel’ voor zijn rekening, aldus Stoffer in het ND.

Wat vind jij?