'Nederlandse IS-vrouwen in vluchtelingenkamp Al Hol beschoten'

"Ik hoor dat er een aanval is op kamp Al Hol." Dat twittert Maya, moeder van Nederlandse IS-vrouw Mandy. Ondanks het afgesproken staakt het vuren, wordt kamp Al Hol beschoten. Hulpverleners zijn geëvacueerd en de bewoners van het kamp lijken vogelvrij.

'Nederlandse IS-vrouwen in vluchtelingenkamp Al Hol beschoten'

De chaos in noordoost Syrië is groot. Sinds de terugtrekking van Amerikaanse strijdkrachten, is Turkije een offensief begonnen tegen de Koerden. Net buiten de grenzen van dit strijdtoneel ligt IS-kamp Al Hol, een van de drie IS-kampen in de regio. In totaal verblijven er 55 Nederlandse volwassenen en 90 Nederlandse kinderen in Syrisch-Koerdische vluchtelingenkampen.

Ondanks het ingestelde staakt-het-vuren van vijf dagen, lijkt het erop dat kamp Al Hol gisteravond 17 oktober nog is beschoten. Onduidelijk is of dat door IS-strijders of door andere milities is gedaan.

Al Hol

Aanval op kamp Al Hol

Maya is moeder van IS-vrouw Mandy, die samen met haar vijf kinderen in kamp Al Hol verblijft. Hoewel Maya in onze uitzending vond dat Mandy berecht moest worden in Syrië, is dat vanwege de veranderde situatie lastig. Natuurlijk lijkt ze betrokken bij de situatie in het kamp. Ze maakt zich zorgen over mogelijke beschietingen op het kamp.

Als het aan de Nederlandse IS-vrouwen ligt, worden zij en hun kinderen zo snel mogelijk teruggehaald naar Nederland. De publieke opinie is hier verdeeld over. Dat de situatie in kamp Al Hol onhoudbaar is, blijkt ook uit het feit dat hulporganisatie Artsen zonder Grenzen haar hulpverleners om veiligheidsredenen heeft geëvacueerd.