Van XTC overgestapt op GOD

Ondanks dat er vaak wordt gezegd dat XTC niet verslavend is, raakt Casper Sinke (30) op jonge leeftijd verslaafd aan deze drug. Hij voelt zich waardeloos en leeg, dus XTC is voor hem de uitweg. Hij is gelukkig wanneer hij gebruikt, maar ook extreem ongelukkig wanneer het uitgewerkt is. Na een periode van bijna drie jaar komt voor hem de omschakeling; Gods liefde kan de leegte voorgoed vullen.

Van XTC overgestapt op GOD

Casper: “Op school kon ik moeilijk meekomen. De leraar kon daar niet goed mee omgaan en zette me voor joker in de klas. Dat is voor mij heel traumatisch geweest, want daardoor ben ik heel erg bang geworden om te falen. Dit vloeide uit in heel mijn leven. Ik kreeg van niemand meer bevestiging en voelde mij heel erg leeg. Ik kon geen liefde meer ontvangen. Hierdoor ben ik mijzelf gaan krassen en raakte ik verslaafd aan porno."

"Dit ging door tot ik uiteindelijk 16 jaar was en begon met drinken. Ik belandde in de gabberscene, ging vaak naar feestjes toe en kwam in aanraking met de eerste keer XTC. Ik was verkocht vanaf het begin. Het is zo’n overdonderend euforisch gevoel dat je dan krijgt. Ineens voelde ik gewoon dat iedereen van mij hield. Ik hield van mezelf, vond mezelf geweldig en had geen angsten meer. Dat was eigenlijk wat ik heel mijn leven gemist had." 

Verslaafd aan XTC

"Vanaf de eerste keer XTC ben ik er gelijk verslaafd aan geraakt. Toen ik voor het eerst gebruikte, kreeg ik het meest overweldigende gevoel dat ik ooit had meegemaakt. De keren daarop bleef ik terugverlangen naar dat gevoel, maar het werd nooit meer zo intens als de eerste keer. Ik werd gewaarschuwd van “doe het voorzichtig en alleen op grote feesten, één keer in de maand”, maar ik gebruikte al heel snel ieder weekend. Echt hoge doseringen en meerdere pillen tegelijk, ook in combinatie met alcohol en uiteindelijk ging ik er ook speed bij snuiven. Even later greep ik ook weleens naar de pure vorm. Dan heb je geen pillen meer, maar gewoon pure MDMA. Dat was nog wel iets heftiger."

"Ik kan eigenlijk niet begrijpen dat mensen het niet verslavend vinden; het geeft zo’n overweldigend gevoel. Als het uitgewerkt was, werd ik gigantisch depressief. Ik voelde me dan weer heel waardeloos. Gewoon de oude ik, maar dan nog tien keer erger. Soms zelfs zo erg dat ik niet meer kon werken, omdat ik zo depressief was en amper nog op mijn benen kon staan. Ik voelde me zo leeg en die leegte maakt dat je vervulling zoekt. Wat je ook vaak hoort is dat mensen die leegte bijvoorbeeld vullen met shoppen, want dit geeft ook een soort beloningseffect. Zo is dat bij XTC misschien nog wel honderd keer meer. Dus waarom zou het dan niet verslavend kunnen zijn, vraag ik mij af?"

Weg bij God

"Van kinds af aan was ik altijd wel opgevoed met het geloof. Door de problemen die ik had -de afwijzing en dat ik mezelf een waardeloos iemand vond-, wist ik niet hoe ik die ellende aan God kon geven. Of hoe God me daar nog in kon helpen. De leegte die bleef maar en uiteindelijk heb ik op mijn zestiende gekozen om bij God weg te gaan. Daarna is het eigenlijk alleen maar bergafwaarts gegaan."

Verloren zoon

"Uiteindelijk heb ik twee en een half/drie jaar gebruikt. Ik was daardoor emotioneel helemaal afgevlakt en kapot. Toen ik thuis een beetje als de verloren zoon bij de varkens zat in alle leegte, met alle pijn en met alles wat ik op mijn schouders had gehaald, begon ik terug te denken aan de tijd dat ik met God leefde. Toen ik in ieder geval nog wel die hoop had op iets. Dat begon ineens heel erg aan me te trekken en vanaf toen ben ik terug gaan verlangen naar God. Uiteindelijk ben ik ook terug naar God gegaan."

"Ik ben hulp gaan zoeken bij De Hoop in Dordrecht. Daar heb ik een behandeling van drie maanden gehad en heb ik handvatten gekregen, zodat ik nu om kan gaan met mijn emoties. Vooral praten heb ik daar geleerd, want dat deed ik nooit, en mijn geloof betrekken in heel mijn situatie. Dat heeft mij geholpen te worden tot wie ik nu ben." 

Terugverlangen naar XTC

"Zeker in de eerste paar jaar, toen het eigenlijk al veel beter ging, had ik soms echt nog wel heel sterke verlangens naar die XTC. Wanneer ik mij weer down voelde of geconfronteerd werd met gevoelige dingen uit het verleden, dan dacht ik altijd wel aan het gevoel dat je krijgt van die XTC. Toch heb ik daarna nooit meer gebruikt. Ik ben echt helemaal uit die gabberscene gestapt en heb gebroken met de vriendschappen die ik daarvoor had. Dat heeft mij heel erg geholpen, want als ik nog met die vrienden om was blijven gaan, dan was ik sowieso teruggevallen denk ik."

Gods liefde

"Gods liefde vult nu de leegte op. Door Zijn liefde ben ik in mezelf gaan leren geloven. Ik ben bijvoorbeeld gitaar gaan spelen en ben daarnaast weer begonnen met tekenen, iets wat ik altijd goed kon, maar nooit durfde omdat ik bang was om weer fouten te maken. Dit heeft me wel veel moed gekost en hier heb ik God echt nodig voor gehad. Die liefde die God voor mij had, hielp mij om angsten te overwinnen. Ik heb nu geleerd dat ik geliefd ben."

"Nooit in mijn leven heb ik geweten wat ik nou wilde en wat ik kon. Toen ik tot geloof was gekomen, was ik heel erg bezig met “wat kan ik nou?”. Tijdens een gesprek met mijn moeder kwam heel erg naar voren: de verslavingszorg. God heeft me laten zien dat ik heel veel kwaliteiten heb; op empathisch gebied en mijn gespreksvaardigheden. Ik was daar heel erg door bemoedigd, want had nog nooit iets gezien dat ik echt goed kon. Ik ben mijn kwaliteiten gaan inzetten en ben daarom nu actief als ervaringswerker in de verslavingszorg, om anderen te kunnen helpen.”