Vieren we Prinsjesdag de komende jaren in de provincie?

Als het aan ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers ligt vieren we Prinsjesdag vanaf 2021 niet meer in Den Haag maar elk jaar in een andere provinciehoofdstad. Nu de verbouwing van het Binnenhof bijna van start gaat, wordt het volgens hem tijd dat de rest van Nederland ook eens decor wordt van ons politieke paradepaard.

Vieren we Prinsjesdag de komende jaren in de provincie?

Kansen in de provincie

Begin 2020 zal de renovatie van het Binnenhof in Den Haag plaatsvinden. Bouwers zullen naar schatting vijf jaar met dit project bezig zijn. Grootse activiteiten rondom het Binnenhof zoals Prinsjesdag zullen hierdoor vanaf 2021 verplaatst moeten worden. Reden voor CU-voorman Gert-Jan Segers om een pleidooi te houden voor het verplaatsen van viering van Prinsjesdag naar de provincie. Hij ziet het als een kans voor jongeren om Prinsjesdag van dichtbij mee te maken: ‘Het is een manier om de kloof tussen de regio en Den Haag te dichten’. 

Behouden van tradities

CDA-kamerlid Chris van Dam is het niet met Segers eens. Hij is van mening dat Prinsjesdag alleen in noodgevallen naar een andere locatie verplaatst moet worden. Deze verbouwing is volgens hem geen noodgeval en bovendien vindt hij dat er genoeg andere locaties in Den Haag zijn waar we deze dag kunnen vieren. Daarnaast vindt hij het zonde van de prachtige Haagse traditie: ‘Het gaat ten koste van de diepere betekenis van Prinsjesdag’. 

Geef je mening!

Is het een goed idee om de troonrede tijdens de verbouwing van het Binnenhof ieder jaar in een andere stad voor te lezen? Zou je je meer betrokken voelen bij de politiek als Prinsjesdag in jouw stad zou zijn? Of is Prinsjesdag onlosmakelijk verbonden met Den Haag? Wat vind jij?

Praat mee op Facebook: