Waarom gameverslaving op de loer ligt voor LVB-ers

Wanneer je licht verstandelijk beperkt bent, ligt verslavingsgevaar op de loer. Gameverslaving lijkt relatief onschuldig, maar niets is minder waar. Voor LVB-ers kleven er extra gevaren aan een ‘lekker potje gamen’.

Waarom gameverslaving op de loer ligt voor LVB-ers

Meer risico op verslaving

LVB-ers zijn kwetsbaar voor afhankelijkheid van middelen of personen. Ze hebben moeite met risico’s inschatten, nee zeggen of met het zoeken van hulp. Ook willen ze graag bij de groep horen en erkenning krijgen. Iets wat voor deze groep mensen niet vanzelfsprekend is. Allemaal elementen die het risico op diverse verslavingen verhogen. Gameverslaving is er één van. 

Wat is gameverslaving?

Hoewel gameverslaving een officiële diagnose in de DSM-V is, is het een diffuus begrip; wanneer gaat ‘lekker gamen’ over in een verslaving? Belangrijk criteria zijn het niet kunnen stoppen met denken aan het gamen, gezondheidsproblemen (hoofdpijn, slecht slapen, stemmingswisselingen) en verstoring van persoonlijke relaties, studie of werk. 

Voors en tegens

Voor mensen met een LVB kan gamen een veilige manier lijken om met anderen in contact te treden. Je ziet elkaar niet en de verstandelijke beperking is dus ook niet gelijk zichtbaar. Bovendien kan gamen afleiding bieden van de dagelijkse realiteit, die voor iemand met een LVB behoorlijk lastig kan zijn. Toch kleven er risico’s aan het gamen. 

Wat zijn die risico’s dan? 

  • De keerzijde van de anonimiteit van internet; een LVB-er heeft minder goed door wanneer hij bedrogen wordt;

  • Door de verminderde impulscontrole kan een LVB-er lastiger maat houden in de spelduur;  

  • Financiële risico's; games kunnen duur zijn en internetfraude ligt op de loer.

Gevolgschade van gameverslaving

Gameverslaving kan leiden tot verregaande problematiek. Het urenlange gamen kan zorgen voor verwaarlozing van zichzelf en de omgeving. Online games en nieuwe spellen kosten geld. Dat is bij LVB-ers niet altijd voorhanden. Dit geldgebrek in combinatie met de obsessieve drang om verder te spelen, kan een motief voor diefstal zijn. Gameverslaving kan een keten van ongewenst of crimineel gedrag in werking zetten. 

Verslaafd, en dan?

De reguliere aanpak van gameverslaving is niet één-op-één toepasbaar op LVB-ers, omdat het ze overvraagt en niet aansluit op hun cognitieve vermogen. Hun problematiek vraagt om een andere behandelmethodiek. Helaas wordt dit nog niet altijd herkend en erkend.